oblicz odległość środka koła wpisanego
Monika: w trójkącie równoramiennym ramię o długości 30cm jest nachylone do podstawy pod kątem, którego
sinus jest równy 0,6. Oblicz odległość środka koła wpisanego w ten trójkąt od wierzchołków
podstawy.
19 wrz 13:07
sushi_ gg6397228: zrob rysunek , z sinusa obliczysz H trojkata
19 wrz 13:24
Monika: obliczyłam i co dalej?
19 wrz 13:28
sushi_ gg6397228: oblicz z Pitagorasa polowe podstawy
a potem wzor na pole trojakta
z tego wyliczysz "r"
SA=H−r
19 wrz 13:31
Monika: dzięki wielkie za pomoc

pomożesz mi jeszcze z takim zadaniem:
w trójkącie prostokątnym cotangens jednego z kątów ostrych jest równy 2. Oblicz stosunek
promienia koła opisanego na tym trójkącie do promienia koła wpisanego w ten trójkąt
19 wrz 13:42
sushi_ gg6397228:

wyliczymy z Pitagorasa trzeci bok
i prownamy pola
a,b,c beda zalezne od "x"
19 wrz 13:53
Monika: czyli ten trzeci bok będzie równy y=x√5 tak?
19 wrz 14:00
sushi_ gg6397228: tak
19 wrz 14:06
Monika: a jak mam porównać te pola? bo coś mi chyba nie wychodzi
19 wrz 14:13
sushi_ gg6397228: podstawiasz pod "a" b" c" liczby
wyjdzie
liczba*x*r= liczba* xR
masz zaleznosc
przy okazji R= polowa przeciwprostokarnej (√5x )
wiec wtedy wylicz "r" ze wzoru
a*b=(a+b+c)* r
19 wrz 14:18
sushi_ gg6397228: a*b= 2x
2
a+b+c= x+2x+
√5x= x(3+
√5)
2x
2= x(3+
√5) * r ===> r= ....
| R | | 0.5 *x* √5 | |
| = |
| |
| r | | co wyjdzie u gory z "r" | |
19 wrz 14:20
Monika: | | 3√5 + 5 | |
ostateczny wynik jaki mi wyszedł to |
| |
| | 4 | |
19 wrz 14:34
Monika: mam jeszcze takie zadanko

w koło wpisano kwadrat, a następnie w ten kwadrat wpisano koło. Wartość bezwzględna różnicy pól
tych kół jest równa 8π cm2. Oblicz pole kwadratu
19 wrz 14:47
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony
19 wrz 14:48
Kejt:

a − bok kwadratu
d − przekątna kwadratu
dodatkowo, ze wzoru na przekątną:
d=a
√2
R
2−r
2=8π
musisz tylko podstawić.
w razie czego pytaj.
19 wrz 14:51
Kejt: poprawka: πR2 −πr2=8π
19 wrz 14:52
Monika: dziękuję

a pomożesz mi z jeszcze jednym zadaniem?
19 wrz 15:02
sushi_ gg6397228: jaka jest tresc zadania
19 wrz 15:12
Monika: W trójkąt ostrokątny ABC, w którym |AB|= 8 oraz wysokość |CH| = 6 , wpisano kwadrat DEFG , tak
że bok DE jest zawarty w boku AB, a wierzchołki F, G należą do boków AC i BC Oblicz pole tego
kwadratu
19 wrz 15:13
sushi_ gg6397228:

w zadaniu moze brakuje ze to trojkat rownoramienny
wtedy Tales
19 wrz 15:28
Monika: x to połowa boku kwadratu?
19 wrz 15:45
sushi_ gg6397228: tak, 2x to caly bok
to jest zrobione dla trojkata rownobocznego, bo dla dowolnego to krucho to widze
19 wrz 15:47
Monika: tylko jakiś dziwny wynik mi wychodzi
19 wrz 15:49
19 wrz 15:52
Monika: tak zrobiłam
19 wrz 15:56
sushi_ gg6397228:
inaczej nie da rady, jezeli to nie jest trojkat rownoramienny, bo dla dowolnego to by nie mozna
bylo zrobic proporcji
19 wrz 16:04
Monika: to teraz już naprawdę ostatnie zadanie

w trapezie ABCD w którym AB|| CD i |AB| = 2|CD|, punkt O jest punktem wspólnym przekątnych
trapezu.Oblicz stosunek pola trójkąta ABO do pola trapezu
19 wrz 16:05
Godzio:
h = h
1 + h
2
| h1 | | a | | 1 | |
| = |
| ⇒ h1 = |
| h2 |
| h2 | | 2a | | 2 | |
h = 1,5h
2
| PAOB | | 2a * h2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| Pt | | 2 | | 3a * 1,5h2 | | 4,5 | | 9 | |
19 wrz 16:09
Monika: bardzo dziękuję za pomoc
19 wrz 16:13