Damian: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = log2x+1(x3 - 5x2-6x)
29 gru 13:08
Megi:
A może tak ma być zapisana ta funkcja
log2[(x +1)(x3 -5x2 -6x)]
29 gru 13:13
Damian: Niestety nie. Trzy razy sprawdzałem i tak właśnie jest zapisana : f(x) = log2x+1
(x3-52-6x)
29 gru 13:22
blabla: 
zalozenia 2x+1>0 i 2x+1≠1 wiec
x>-1/2 i x≠0
x
3-5x
2-6x>0
wiec : "x
3+x
2 -6x
2-6x>0
x
2 (x+1)- 6X(x+1)>0
(x
2-6X)(x+1)>0
x(x-6)(x+1)>0
wiec: x∈(-
∞;-1)suma(-1;0)suma(6;+
∞)
x>-1/2
wiec ostatecznie x∈(-1/2;0)suma(6;+
∞)
29 gru 13:32
Megi: A to zmienia postać rzeczy! (zobacz jak poprzednio zapisałeś!
więc D: x3 - 5x2 - 6x >0 i 2x+1>0 i 2x+1 ≠ 1
rozwiazać każda nier. i wybrać cz. wspólną!
1/
x( x2 -5x -6)>0 Δ= 49 √Δ=7
x=0 lub x=6 lub x= -1
zaznacz na osi miejsca zerowe poprowadź taką niby sinusoidkę
od góry z praweja str. przez te miejsca i wybierz te wart. z nad osi
czyli
x ∈(-1,0) U ( 6,∞)
2/
2x+1 >0 <=> 2x> - 1 <=> x> - 1/2
3/ 2x+1 ≠1 <=> 2x≠ 0 <=> x≠0
teraz odp: jako cz. wspólna tych trzech
Odp: x⊂( - 1/2,0) U (6,∞)
29 gru 13:33
blabla: bylem pierwszy
29 gru 13:35
Megi: NO to ciesz się! Blabla! / minuta zadecydowała!
29 gru 13:37
blabla: i sa dwa sposoby

pieknie
29 gru 13:39
Megi: Nooo

! piknie!

Pozdrawiam!
29 gru 13:42
Marycha: 2x+1>0 oraz 2x+1różne od1
x>-1/2 x różne od -1/2
x3-52-6x>0
x(x2-5x-6)>0 jedno z wyrażeń musi być równe zero
x=0 lub Δ= 1 √Δ=1
x1=2 x2=3
rysujesz parabole(orientacyjnie) czyli x=(-∞,2)U(3,∞)
i teraz dziedzine określasz biorąc pod uwagę wszystkie x
D=(0,2)U(3,∞)
29 gru 13:44
blabla: ojojoj
29 gru 13:45
blabla: kolezanko marycho delta jakos nie taka...
29 gru 13:47
Marycha: tak jest gdy nie jestem na bierząco:( źle obliczyłam Δ, więc wynik będzie inny
29 gru 13:48
Megi: Ojjjjjj

zdarza się !
29 gru 13:53
Damian: Dziękuję wam wszystkim. Naprawdę bardzo mi pomogliście. Pozdrawiam
29 gru 19:25