f.kwadratowa
daniel: hejj.pomózcie nie wiem jak zaczac a=3 b=27 nie wiem ile bd sie równało c?
y=3x2−27 mussze zamienic w postac ogólna
19 wrz 12:48
daniel: sorki w postac iloczynową
19 wrz 12:48
Kejt: y=3(x2+9)
19 wrz 12:50
Kejt: poprawka: 3(x2−9)
19 wrz 12:50
daniel: dziekujee
19 wrz 12:51
Kejt: hmm.. tam. miałeś 27 nie −27, tak?
19 wrz 12:52
daniel: mozecie mi to rozpisac? prosze:
19 wrz 12:52
zuzia: 3(x−3)(x+3)
19 wrz 12:55
Kejt: wzór ogólny jest: y=ax2+bx+c czyli powinno być y=3x2+27 co oznacza, że to pierwsze było
dobre.
btw. a i c masz podane, bo "b" to jest współczynnik przy "x" pierwszego stopnia (czyli po
prostu x) a tutaj takiego nie widzę.
po prostu trzeba wyłączyć wspólną część przed nawias..
19 wrz 12:55
daniel: ale od poczatku ?

jak mam 1
2−4*3*(−9) i co dalej?
19 wrz 12:56
daniel: ja to robie wzorem b2−4ac
19 wrz 13:01
Kejt: b2−4ac to wzór na deltę w równaniu kwadratowym..
19 wrz 13:02
daniel: prosze was rozpiszcie mi ten przykład
19 wrz 13:02
Kejt:
y=ax2+bx+c
a=3 b=27
y=3x2+27x=3x(x+9)
19 wrz 13:04
sushi_ gg6397228: 3x2+27x taka jest postac
19 wrz 13:05
daniel: dobra to teraz a=3 b=1 c=9 tak? i moge to obliczyc wzorem b2−4ac?
19 wrz 13:07
daniel: chodzi mo postac iloczynową
19 wrz 13:08
Kejt: Daniel. to jest postać iloczynowa: y=3x(x+9)
19 wrz 13:09
daniel: czyli to juz jest rozwiazanie?
19 wrz 13:10
Kejt: tak mi się wydaje przynajmniej.. ktoś to skoryguje ewentualnie.
19 wrz 13:12
sushi_ gg6397228: jest OK, jezeli chodiz o tresc pierwszego postu( do tego przykladu)
19 wrz 13:14
Kejt: na pewno y=3(x2+9)? napisał, że b=27 czyli przy 27 powinien być x. czyli: y=3x(x+9)..
19 wrz 13:16
daniel: ej jak mam taki przykład y=2(x−3)2−8 to bedzie y=2x−9−8?
19 wrz 13:18
sushi_ gg6397228:
najpierw wzory skroconego mnozenia, potem pomnoz przez 2, na koncu odejmij 8
19 wrz 13:20
sushi_ gg6397228:
3(x2+9)= 3x2 +27 ==> a= 3, c=27 wiec to nie jest rozwiazanie do pierwszego postu
19 wrz 13:21
Kejt: no to mówię, że powinno być y=3x(x+9) ;>
19 wrz 13:21
daniel: to dobrze mam czy zle?
19 wrz 13:22
Kejt: źle.
19 wrz 13:22
daniel: sushi napisz jak ma byc
19 wrz 13:23
Kejt: nie jestem sushi, no ale trudno

najpierw liczysz (x−3)
2 potem mnożysz przez dwa, na końcu
odejmujesz 8.
19 wrz 13:24