prosze o pomoc
malinka: Wstaw pomiedzy liczby 16 i 81 trzy liczby tak by razem tworzyły one pięc kolejnych wyrazów
ciągu geometrycznego
19 wrz 12:30
Edek: 16,x,y,z,81
a
1=16
a
2=16*q=x
a
3=16*q
2=y
a
4=16*q
3=z
a
5=16*q
4=81
16*q
4=81
| | 3 | | 3 | |
q= |
| v q=− |
| <−−− ale to odpada bo widać, że jest to ciąg rosnący |
| | 2 | | 2 | |
oblicz sobie
19 wrz 12:44
yourrluck: a skąd się wzięło to 3/2?
19 wrz 14:34
yourrluck: | | 3 | |
czy może mi ktoś powiedzieć skąd się wzięło |
| ? |
| | 2 | |
19 wrz 14:51
sushi_ gg6397228:
| | 81 | |
oblicz pierwiastek 4 stopnia z |
| |
| | 16 | |
19 wrz 14:55