Twierdzenie Bezout
Kasia : Wielomian x4−2tx3+3tx2+x+s jest podzielny przez trójmian x2−x−2.
Znajdź liczby t i s
19 wrz 12:20
Edek: rozłóżmy sobie nasz trójmian P(x)=x2−x−2 obliczając deltę
Δ=9 √Δ=3
x1=−1
x1=2
czyli,
x2−x−2=(x+1)(x−2)
wiemy także, że wielomian W(x)=x4−2tx3+3tx2+x+s jest podzielny przez trójmian P(x), czyli:
W(−1)=0
W(2)=0
podstaw to, następnie otrzymasz układ równań, z którego obliczymy szukane t i s
19 wrz 12:30
Kasia : Wychodzi mi, że t=0 i s=0...
19 wrz 12:41
Edek: a powinno chyba t=2, s=−10 sprawdź sobie jeszcze raz a dokładniej, może gdzieś minusa zgubiłaś
19 wrz 13:02