matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice ciagu
pomocnik:
Hej, Jak to zrobic : Oblicz granice ciagu:
n
2
a
n
=
4+8+12...+4
n
19 wrz 12:19
Edek:
najpierw obliczmy wzór na ciąg arytmetyczny znajdujący się w mianowniku 4+8+12+...+4*n b
1
=4 b
n
=4n r=4
b
1
+b
n
4+4n
S=
*n=
*n=(2+2n)n=2n
2
+2n
2
2
wracamy do naszej granicy ciągu a
n
n
2
1
a
n
=
=
2n
2
+2n
2
19 wrz 12:26