Klausi!: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna ma 4 jednostki długości i jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45stopni. Oblicz objętość ostrosłupa.

?
Moje wyniki:
b - 4j
α - 45
0
H- 2
√2
Pp - 24
√3
V - 16
√6
czy to bedą dobre wyniki? jesli nie to prosze o rozwiązanie!
29 gru 12:55
Eta:
H= 2√2 --- dobrze!
ale Pp i V -- źle!
bo (2/3)*hp = 2√2 bo ten trójkat jest równoranienny
czyli odcinek (2/3)hp= też 2√2
dodatkowo wiesz że hp= a√3/2 tak?
czyli trzeba obliczyć a
więc
a*√3/2= (2/3)*2√2 to a= 2√6 po przekształceniu
i usunieciu niewymierności
zatem Pp= a2*√3 /4 --- wzór na pole trjkata równoboczn.
czyli Pp= 4*6*√3 /4= 6√3 [j2]
zatem V= 1/3 *Pp*H czyli V= (1/3) * 6√3 *2√2
V= 4√6 [j3]
29 gru 15:25
Klausi!: [bo (2/3)*hp = 2√2 bo ten trójkat jest równoranienny] - chyba równoboczny?
ale dzięki piękne!
29 gru 15:39
Eta:
Równoramienny! o ramionach H= 2√2 i 2/3 hp = 2√2
bo katy obydwa po 45o
równobocznym jest ten w podstawie! OK?
29 gru 15:47
Klausi!: OMG! Myslałam, ze mowisz ze ten w podstawie jest równoramienny! I to mi się nie zgadzało.
teraz wszystko w porządku! Dziękuje Eta!
29 gru 15:51
Eta: Noooo

! ok! Powodzenia w Nowym Roku!
29 gru 15:55
Klausi!: Wzajemnie
29 gru 16:16