Twierdzienie Bezout
Kasia : Reszty z dzielenia wielomianów 2x3+5x2−5x−7 i 2x3+4x2−2x+3 przez dwumian x−a są takie
same.
Znajdź liczbę a.
19 wrz 11:59
Bogdan:
Podstaw a do każdego wielomianu w miejsce x i porównaj wyniki, z tej równości
obliczysz a.
19 wrz 12:00
sushi_ gg6397228: W(x)= 2x3 + 5x2....
P(x)= 2x3 +4x2 +....
W(a)=== P(a)
podstawiamy za "x" "a" i obliczamy rownanie
19 wrz 12:03
Kasia : Wynik wyszedł mi prawidłowy, ale nie rozumiem tego typu zadań skąd to się wzięło. W(a)=R i tyle
z tego rozumiem
19 wrz 12:08
sushi_ gg6397228: taki jest przepis , jak w ksiazce kucharskiej
Wielomian : ( x− liczba) daje reszte
W(liczba)= reszta
19 wrz 12:25