Efka: mam takie równanie:
-2
1+x - 2/
√4x = 2/
√4x - 9
wiem, że mam podstawić za 2
x nową zmienną, ale za nic w świecie nie wychodzi mi nic
sensownego... może ktoś pomoże?
29 gru 12:54
Megi:
Wychodzi , wychodzi!.. całkiem przyzwoity wynik!
√4x = √(2x)2= 2x
więc -2*2x - 2/2x = 2/2x - 9
podstaw za 2x=t
czyli
-2t -2/t= 2/t - 9 /*t bo t ≠0
-2t2 - 2 = 2 -9t
2t2 - 9t +4=0 Δ=49 √Δ=7
t1= 4 t2= 1/2
więc
2x= 4 lub 2x = 1/2
2x= 22 lub 2x= 2 -1
x = 2 lub x= -1
29 gru 13:23
Efka: już widzę gdzie robiłam błąd

ale już jest ok, dzięki
29 gru 13:47