Działania na liczbach wymiernych
jaaa xd: Oblicz:
a) 2 1/3 + 3 2/3 : 5 ½ – 0,75 * 4 = | wynik ma wyjść 0
b) 3 3/5 : (1 ½ * 1 1/3) – 2 ¾ : 0,25 = | wynik ma wyjść −9 1/5
| | 7 ½ – 9 : 0,75 | |
c) |
| = | wynika ma wyjść −4 |
| | (2,05 − 1 7/20) : 1 2/5 | |
| | 2 + 3,6 : 0,1 | |
d) |
| = | wynika ma wyjść −6 |
| | (1 : 0,7 – 2 1/3) * 7 | |
| | (0,3 : 1,05 – 14 : 1 4/7 + 1 : 1 17/18) : 7 | |
e) |
| = | wynik ma wyjść −1/2 |
| | 1 3/5 * 0,75 | |
19 wrz 11:03
Kejt: w czym problem?
19 wrz 11:06
jaaa xd: we wszystkim , nie pamietam tego i wgl ; [
wiem ze najpier wykonuje sie dzialania w nawiasach , a jak nie ma nawiasow to mnozenie ,
dzielenie , dodawanie i odejmowanie , ale wgl wychodza mi chore wyniki i gubie sie w tym
wszystkim

heh .. HELP . ! plis .
19 wrz 11:22
sushi_ gg6397228:
to pisz tutaj kolejne oblicznenia dla kazdego przykladu, to sie sprawdzi gdzie jest bład
19 wrz 11:28
jaaa xd: no ale ja nie wiem jak to zacznyam i wgl nie koncze bo mi cos zlego wychodzi i sie w tym gubie
; / zrob jakies dzialanie dla przykladu to moze zczaje .. ; /
19 wrz 11:31
sushi_ gg6397228:
a) ktore dzialania nalezy najpierw wykonac
19 wrz 11:32
jaaa xd: mnozenie , dzielenie , dodawanie
czyli: −0,75 * 4 : 5 1/2 + 2 1/3 + 3 2/3

?
19 wrz 11:35
Kejt: Zacznę jeden przykład.. reszta będzie Twoja.
e)
| | 4 | | 17 | | (0,3 : 1,05 – 14 : 1 |
| + 1 : 1 |
| ) : 7 | | | 7 | | 18 | |
| |
| = |
| |
| | 3 | | 100 | | 7 | | 18 | | 1 | | ( |
| * |
| – 14 * |
| + 1 * |
| ) * |
| | | | 10 | | 105 | | 11 | | 35 | | 7 | |
| |
| = |
| |
| | 10 | | 98 | | 18 | | 1 | | 5 | |
( |
| – |
| + |
| ) * |
| * |
| =... |
| | 35 | | 11 | | 35 | | 7 | | 6 | |
dokończ. W razie czego pytaj.
19 wrz 11:36
sushi_ gg6397228: a) najpierw wykonamy dzielenie i mnozenie rownoczesnie
19 wrz 11:41
jaaa xd: nie czaje ; /
19 wrz 11:41
Kejt: w takiej kolejności:
1. potęgowanie i pierwiastkowanie
2. działania w nawiasach
3. mnożenie i dzielenie
4. dodawanie i odejmowanie
chyba się nie walnęłam..bo będzie wstyd
19 wrz 11:44
jaaa xd: ale skad te zamiany i wgl.?

przeciez tu nie ma poteg i pierwsiastkow

wiec zaczynamy od
dzialaniach w nawiasach . tak. ? dobra nie czaje

sorki:(
19 wrz 11:48
Kejt: podałam ogólnie.. skoro potęg i pierwiastków tu nie ma, to po prostu pomijasz ten punkt.. wiec
tak. zaczynamy od nawiasów.
19 wrz 11:49
Kejt: w sumie to nawet dobrze, że nie ma.. bo nie jestem co do nich pewna..
19 wrz 11:51
Kejt: licz tutaj, to będziemy na bieżąco sprawdzać.
19 wrz 11:53
sushi_ gg6397228:
i pisz po kolei kazde przeksztalcenie uzywaj "kopiuj i wklej" aby nie pisac tego samego w kolko
19 wrz 11:56
19 wrz 12:00
sushi_ gg6397228:
a) najpierw wykonujesz dzielenie, reszte przepisujesz bez zmian
19 wrz 12:01
Kejt: | | 2 | | 1 | | 11 | | 11 | | 11 | | 2 | |
3 2/3 : 5 ½=3 |
| :5 |
| = |
| : |
| = |
| * |
| =... |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 11 | |
itd..
19 wrz 12:04
lllllllllllll: αβγγ
14 wrz 15:56
lllllllllllll:

∫←→⇒⇒⇒⇒⇒
14 wrz 15:59