wyznacz największą wartość f.
Karola: Zrobiłam całe zadanie a ten podpunkt mi nie wychodzi. proszę o pomoc.
wyznacz największą i najmniejszą wartoś funkcji w podanym przedziale.
f(x)= − x2+1 x∊<−1, 1/2>
19 wrz 10:59
sushi_ gg6397228:

z rysunku widac ze najwieksza wartosc bedzie w wierzcholku y
w=
−Δ4a, na najmnijesza
wartosc w f(−1)=..
19 wrz 11:15
AS: Rozszerzam odpowiedź
Wyznaczyć wartość największą i najmniejszą funkcji y = f(x)
w przedziale <a,b>.
!. Wyznaczyć maksimum funkcji fmax
2. Wyznaczyć minimum funkcji fmin
3. Obliczyć wartość funkcji w lewym brzegu przedziału f(a)
4. Obliczyć wartość funkcji w prawym brzegu przedziału f(b)
5. Wybrać max(fmax,fmin,f(a),f(b)) − wartość największa funkcji
6. Wybrać min(fmax,fmin,f(a),f(b)) − wartość najmniejsza funkcji
19 wrz 11:55