Zadanie dla nocnych Marków
Bogdan:
Zadanie dla nocnych Marków.
Wiadomo, że dla każdego x należącego do dziedziny funkcji y = f(x) zachodzi:
1 + f(x) + [f(x)]2 + [f(x)]2 + ... = x2 − 1, gdzie lewa strona jest sumą zbieżnego szeregu
geometrycznego. Wyznaczyć wzór tej funkcji i jej dziedzinę.
19 wrz 01:27
Bogdan:
Poprawka:
1 + f(x) + [f(x)]2 + [f(x)]3 + ... = x2 − 1
19 wrz 01:41
Eta:
Określenie dziedziny zostawiam dla
Godzia
19 wrz 01:45
Godzio:
q = f(x)
|f(x)| < 1 ⇒ f(x) < 1 i f(x) > − 1
(1 − f(x) )(x
2 − 1) = 1
f(x)(−x
2 + 1) + x
2 − 1 = 1
Teraz się zastanawiam czy dziedzina to będzie R − {1,−1} + rozwiązanie f(x) < 1 i f(x) > − 1 ?
19 wrz 01:59
19 wrz 02:00
Godzio:
f(x) < 1 i f(x) > − 1
| −x2 + 2 − 1 + x2 | | −x2 + 2 + 1 − x2 | |
| < 0 i |
| > 0 |
| −x2 + 2 | | 1 − x2 | |
| 1 | | −2x2 + 3 | |
| < 0 i |
| > 0 |
| −x2 + 2 | | 1 − x2 | |
x
2 − 2 > 0 i (2x
2 − 3)(x − 1)(x + 1) > 0
(x −
√2)(x +
√2) > 0 i (
√2x −
√3)(
√2x +
√3)(x − 1)(x + 1) > 0
| | √3 | | √3 | |
x ∊ (−∞, − √2)∪(√2,∞) i x ∊ (−∞, |
| )∪(−1,1)∪( |
| ,∞) |
| | √2 | | √2 | |
| | √6 | | √6 | |
Odp: (−∞, |
| )∪( |
| ,∞) − {1,−1} |
| | 2 | | 2 | |
19 wrz 02:08
Bogdan:
| | x2 − 2 | |
Szukaną funkcją jest funkcja: f(x) = |
| , której dziedziną jest zbiór |
| | x2 − 1 | |
| | x2 − 2 | |
rozwiązań nierówności: | |
| | < 1 |
| | x2 − 1 | |
| | √6 | | √6 | |
Dziedzina Df: x∊(−∞, − |
| )∪( |
| , +∞) |
| | 2 | | 2 | |
19 wrz 15:36