Wydi: (a-1)(1+a+a2+...+an-1)=an-1
Wykaż prawdziwość tego wzoru dla n=5
Jak w ogolę zabierać się do zadań tego typu ze słówkiem "wykaż"?
Najlepiej podstawić czy jak?
29 gru 12:07
Dariusz: W tym wypadku wlasnie podstawic oczywiscie.
29 gru 12:32
blabla: mysle ze mozna skorzystac z wzoru na sume dowolnych wyrazow ciagu geometrycznego:https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html
Sn=a1 *[(1-qn)/(1-q)], gdzie q-iloraz wyrazow ciagu, a1-pierwszy wyraz ciagu
zauwazamy ze w drugim nawiasie rownania:"(a-1)(1+a+a2+...+an-1)=an-1
jest wlasnie taki ciag geometryczny korzystajac ze wzoru rospisujemy tak:
(a-1)[1*(1-an)/(1-a)], gdzie naszym pierwszym wyrazem ciagu jest "1", a ilorazem "a"
(a-1)(-1*(1-an)/(a-1), wyciagamy minus z drugiego nawiasu i skracamy (a-1), i a≠1, to
juz wczesniej powinnismy zalozyc azeby ciag nie byl staly
wiec powstaje cos takiego : "-1*(1-an) ⇔(an -1)" wiec lewa strona ktora rozpisalismy
jest rowna prawiej, wiec tozsamosc spelniona
29 gru 12:40