prosze o pomoc
ddd: | | 6tg30+5ctg60−2 | |
Oblicz wartosc wyrazenia |
| |
| | −3(cos220+sin220)+7 | |
18 wrz 20:07
sushi_ gg6397228: cos2 + sin2====1
a reszta to do tablic i odczytujemy dla 30 i 60 stopni wartosci
18 wrz 20:09
bibi: sushi... takie podstawowe wartości dla 30 i 60 stopni należy znać
18 wrz 20:11
ddd: ale jak to zrobic bo mi nie wychodzi:(
18 wrz 20:24
bibi: | | √3 | |
w mianowniku 4, w liczniku 2√3 + 5 |
| − 2 i należy uprościć |
| | 3 | |
18 wrz 20:27
ddd: | | 11√3−6 | |
no ale niw wychodzi wynik ma byc |
| |
| | 12 | |
Mozesz pokazac jak ty to robisz?
18 wrz 20:32
bibi: | | √3 | | 6√3 + 5 √3 − 6 | | 11√3 − 6 | |
w liczniku 2√3 + 5 |
| − 2 = |
| = |
|
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
czyli całość:
| | 11√3 − 6 | | 1 | | 11√3 − 6 | |
| = |
| * |
| = |
|
|
| 4 | | 3 | | 4 | | 12 | |
18 wrz 20:39
ddd: aha dziekuje bardzo
18 wrz 20:42
bibi: spoko − jak coś jeszcze masz, to dawaj
18 wrz 20:49
ddd: nie ma problemu jakies sie jeszcze zadania znajda mam ich zrobic 66:(
18 wrz 20:57
bibi: no tyle to pewnie nie zdążę przerobić
18 wrz 21:00
ddd: ja tylko podam takie ktorych nie wiem jak zrobic
18 wrz 21:01
bibi: spoko
18 wrz 21:02