| 1 | √3 | 1 | 1 | π | |||||
sinx − | cosx = | \\\\\\\ | =cos | ||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 3 |
| π | π | 1 | ||||
cos | * sinx − sin | * cosx = | ||||
| 3 | 3 | 2 |
| 1 | ||
I co teraz? Probowalem ten wzor: sinα*cosβ= | [sin(α+β)−sin(α−β)] | |
| 2 |
| 1 | π | π | 1 | π | π | 1 | |||||||
[sin(x+ | )+sin(x− | )] − | [sin( | +x)+sin( | −x)]= | ||||||||
| 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 |
| π | ||
wykorzystaj sin(x− | ) | |
| 3 |
| π | π | π | ||||
sin x* cos | − cos x* sin | = sin (x − | ) | |||
| 3 | 3 | 3 |
| π | 1 | |||
sin (x− | )= | i dalej z gorki | ||
| 3 | 2 |
| π | π | 1 | ||||
sin x* cos | − cos x* sin | = | ||||
| 3 | 3 | 2 |
| π | ||
sin (x − | ) | |
| 3 |
| π | 1 | |||
sin (x − | )= | |||
| 3 | 2 |
| π | ||
jak to obliczyles ze lewa to sin(x− | ) | |
| 3 |
| π | π | 1 | ||||
sin x *cos | − cos x*sin | = | ? | |||
| 3 | 3 | 2 |
siedze juz 4h i dupa
| π | ||
b= | ||
| 3 |
| π | π | 1 | ||||
sin x* cos | − cos x* sin | = | ||||
| 3 | 3 | 2 |
| π | 1 | |||
sin (x− | )= | |||
| 3 | 2 |
| π | π | π | 5π | |||||
(x− | )= | + 2kπ lub ( x− | )= | + 2kπ | ||||
| 3 | 6 | 3 | 6 |
| √3 | 1 | 1 | |||
* sinx + | *cosx = − | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| π | π | 1 | ||||
cos | *sinx + sin | * cosx = − | ||||
| 6 | 6 | 2 |
| π | 1 | |||
sin(x+ | )= − | |||
| 6 | 2 |
| π | π | |||
sin(x+ | ) = =−sin | |||
| 6 | 6 |
| π | π | |||
(x+ | )=− | + 2kπ | ||
| 6 | 6 |
| π | 5π | |||
(x+ | )=− | +2kπ teraz dobrze? juz nic nie trzeba liczyc ? | ||
| 6 | 6 |
| 7π | ||
III cwiartka i 1/2 ===> sin(210 stopni)= | ||
| 6 |
| 11π | ||
IV cwiartka i 1/2 ==> sin(330 stopni)= | ||
| 6 |
| π | 7π | π | 11π | |||||
(x+ | )= | + 2kπ oraz (x+ | )= | + 2kπ | ||||
| 6 | 6 | 6 | 6 |
| 6π | 10π | |||
x= | + 2kπ oraz x= | + 2kπ | ||
| 6 | 6 |
| 5π | ||
x= π + 2kπ oraz x= | + 2kπ | |
| 3 |