| 4r2 + h2 | ||
R2 = | ||
| 4 |
| √4r2 + h2 | ||
R = | ||
| 2 |
Jest okazja do porozmawiania o liczbach nazywanych trójkami Pitagorasa lub trójkami
pitagorejskimi.
Trójką Pitagorasa nazywamy każdą trójkę (a, b, c) liczb naturalnych takich, że
a2 + b2 = c2, np.: 32 + 42 = 52, 52 + 122 = 132, 72 + 242 = 252,
82 + 152 = 172, 92 + 402 = 412, itd.
Takich trójek jest nieskończenie wiele. Zaliczamy do nich również wielokrotności pierwotnych
trójek, np.: 62 + 82 = 102, 92 + 122 = 152, 102 + 242 = 262, itd.
Wszystkie pierwotne trójki Pitagorasa (a, b, c) otrzymujemy z zależności:
x = m2 – n2, y = 2mn, z = m2 + n2, biorąc za m, n wszystkie pary liczb naturalnych
względnie pierwszych, w których jedna z liczb m, n jest parzysta, a druga nieparzysta oraz
m > n. Każdą trójkę pierwotną otrzymujemy w ten sposób tylko jeden raz.
W zadaniach szkolnych najczęściej wykorzystuje się dwie trójki pitagorejskie:
3, 4, 5 i 5, 12, 13.
***********************************************************************************************
W tym zadaniu mamy do czynienia z trójką: 5, 12, 13, 2R = 13 ⇒ R = 6,5.
***********************************************************************************************
Tę wiedzę można zastosować np. podczas egzaminu maturalnego przy udzielaniu
odpowiedzi w zadaniach zamkniętych.