rozwiazywanie nierownosci wielomianowych
michal: x4+5x3−x2−5x<0 rozwiaz nierownosc, prosilbym o rozwiazanie krok po kroku z gory dzieki
18 wrz 19:05
sushi_ gg6397228:
trzeba pogrupowac 1z3 i 2z4
18 wrz 19:10
18 wrz 19:10
ania: wzorem bezou próbujemy to do ładnej postaci uprościć
1) w pierwszym przypadku wyłączamy x przed nawias i mamy x(x
3+5
2−x−5)
2)szukamy pierwiastka w tym przypadku jest to 1 i mamy x(x−1)(x
2+6x+5)
3)obliczamy delte i szukamy x1 i x 2 czyli Δ=6
2−4*5=16
pierwiastek z delty wychodzi 4 i obliczamy x1=−b+
√Δ przez 2a i x2 tak samo tylko −b−
√Δ
przez 2 a i wtedy ładnie nam wychodzi x(x−1)(x−1)(x+1)(x−5)
dalej już kolega dał stronę do zabawy
18 wrz 19:18
michal: thx niespodziewalem sie tak szybkiej odpowiedzi

robilem tymi sposobami wyzej i mi nie
wychodzilo dlatego napisalem, ale dopiero teraz zauwazylem blad w zapisie
18 wrz 19:20
Kejt: koleżanka, nie kolega
18 wrz 19:29
ania: sorki

koleżanko
18 wrz 19:38