wjmm: Pomóżcie

Na płaszczyźnie dany jest zbiór a={(x,y): x
2-y
2≥0}. Znajdź punkt P należący do zbioru
A, który leży najbliżej punktu K(-2,1).
Potrafię to zrobić graficznie, wiem właściwie o który punkt chodzi, ale nie wiem jak to
obliczyć...
29 gru 11:34
ixsi:
taki ten punkt?

P( - 3/2, 3/2)
29 gru 14:56
%3Cpre%3E%3Cb%3Ewjmm%3A%3C%2Fb%3E%20Nie%2C%20P(3%2F2%2C3%2F2)%0A%3C%2Fpre%3E
29 gru 18:26
megi: Co to? za "chińszczyzna"?
29 gru 18:30
megi:
W/g mnie są dwa takie punkty
A( -1, 1) B( -2,2) tak!
29 gru 18:37
megi:
Ale? ... tak jak podał(a) ixsi wychodzi P( -3/2, 3/2)
bo to punkt będący środkiem IABI
29 gru 18:40
megi:
Pewne na 100%! P( -3/2, 3/2)
bierzesz układ równań
y= - x
oraz (x+2)2 + (y -1)2 =1
po rozwiazaniu otrzymasz A ( - 1,1) i B( -2, 2)
P -- jest środkiem IABI bo KP --- to wysokość trójkata AKB
o boku AK=BK=1
czyli xP= ( -1 - 2)/2= -3/2
yP= ( 1+2)/2 =3/2
tak uważam! może ktoś inny jest innego zdania!
29 gru 18:47
wjmm: Skąd ci się wziął ten układ równań

Jest x
2-y
2≥0, czyli
y
2≤x
2
|y|≤|x|, czyli
y≤|x|
y≥-|x|
Takie coś rysujesz. A punt jest P(3/2,3/2), tak zresztą mam w odpowiedziach.
29 gru 19:28
29 gru 19:36
megi:
Odp: poprostu błędna ! tak by było gdyby K( 2,1)
29 gru 19:38
Basia:
mnie wychodzi tak jak megi
30 gru 10:50
Basia:
mnie wyszło tak jak megi
30 gru 11:01
Basia:
mnie wychodzi tak jak megi
30 gru 11:12
megi: Nooo!
Wjmm!
Można jeszcze tak1
II sposób!
ponieważ punkt K leży w II ćw. więc jest najbliżej
prostej y = - x
można napisać równanie prostej prostopadłej do y= - x
i przechodzacej przez punkt K
czyli
y -1 = (x+2) to y= x+3
i rozwiazać układ równań z prostą y = -x
y = x +3
y = - x
-----------
2y = 3 to y = 3/2 więc - x = 3/2 czyli x = - 3/2
więc P ( - 3/2, 3/2)
teraz możesz "wjmm" zaskarżyć do sądu

autora ksiązki za podanie błednej odpowiedzi

Jestem uparta ! jak widać

i dlatego nie mogłam sie pogodzić z tym,że twierdzisz
iż punkt P w/g Ciebie ma inne współrzędne!
Pozdrawiam! (teraz jestem w pełni usatysfakcjonowana

)
Dziękuję Basia! za potwierdzenie poprawnej odp
30 gru 11:46
wjmm: przekonałaś mnie, dzięki za pomoc
30 gru 14:26
megi: Noo

! Wreszcie! ... tyle czasu upłynęło!

Niedowiarku
30 gru 15:23