rozłóz wielomiany na czynniki
Pawel: łatwe zadanko z wielomianow.
Rozłóz na czynniki.
W(x)=8xᴲ+64
w(x)=xᴲ+216
18 wrz 18:36
mila: Jak łatwe to w czym problem?
18 wrz 18:41
Pawel: W(x)=8xᴲ+64=(x+8)(x
2−8x+64) DOBRZE TO JEST ZROBIONE

?
w(x)=xᴲ+216=(X+6)(X
2−6X+36) A TO?
18 wrz 18:48
sushi_ gg6397228:
aby to sprawdzic wystarczy wykonac mnozneia po prawej stronie, jak wyjdzie lewa to jest OK
8*64 ≠64
2 OK
18 wrz 18:54
Kejt: w pierwszym masz błąd.
3√8x3=2x nie x..
to samo 3√64=4 nie 8..
drugie wydaje się ok.
18 wrz 18:54
sushi_ gg6397228: x*x2 ≠8x2
a3+b3
ile wynosi "a" oraz "b" wtedy dobrze podstawisz pod wzor
18 wrz 18:55
amanda: pomocy! w(x)=(mx−3)(x2+1)+n
P(x)=5x3+(n−2)x2+1 gdzie cyfry przy x to potegi.
19 wrz 20:02
amanda: Nie czaje tych wielomianow,bede wdzieczna za pomoc.
19 wrz 20:05
mila: pewnie masz okreslić dla jakich m in sa równe najpierw wymnóż
19 wrz 20:18