Prosze pomozcie
Kamila: krawedz podstawy graniastoslupa prawidlowego czworokatnego ma dl. 4 cm. Oblicz dlugosc
przekatnej tego graniastoslupa jesli tworzy ona z przekatna podstawy kat 45stopni
18 wrz 18:02
sushi_ gg6397228:

H− wysokosc bryly
d− przekatna podstawy(przekatna kwadratu)
e− przekatna bryły
α=45
wiec trojkat masz rownoramienny po 45 stopni wiec
H=...
"e" mozna z Pitagorasa, sinusa lub z ...
18 wrz 18:05
Kejt:

ze wzoru na przekątną kwadratu:
d=4
√2
a=...
dalej powinnaś sobie poradzić. w razie czego pytaj.
18 wrz 18:08