WYkaz,ze trójkat jest prostokatny
tantos: Pomoc:
Wykaz,ze jesli α,β są róznymi kątami trójkąta spełniacacymi warunek sin(α−β)=sin2α − sin2β to
ten trójkat jest prostokątny.
Dzieki
18 wrz 16:47
Godzio:
przejscie 2 −> 3 linijka korzysystam ze wzoru: sin2α = 2sinαcosα
zał. α ≠ β
sin(α − β) = (sinα − sinβ)(sinα + sinβ)
| | α − β | | α + β | | α + β | | α − β | |
sin(α − β) = 2*sin |
| *cos |
| * 2 * sin |
| * cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
sin(α − β) = sin(α − β)*sin(α + β)
sin(α − β) − sin(α − β)*sin(α + β) = 0
sin(α − β)(1 − sin(α + β) ) = 0
sin(α − β) = 0 v sin(α + β) = 1
α − β = 0 v α + β = 90
o c.n.d.
α = β −− sprzeczność
18 wrz 17:28