Problem ze zdaniem logicznym...
Marta: Muszę zanleść zaprzeczenie zdania: (10²= 100 ⋀ (−10)²= 100) ⇒ 10= −10.
Niestety nie może mi wyjść odpowiedni wynik. Takim sposobem robię ja:
p: 10²= 100
q: (−10)²= 100
r: 10= −10
więc zdanie logiczne to (p⋀q)⇒r
(ta kreska to zaprzeczenie) ¬(p⋀q)⇒r ⇔ ((¬p)∨(¬q)∧ ¬r).
Taki wychodzi mi ostatecznyn wynik. Jest on jednak zle. Bardzo proszę o pomoc. Nie wiem w
którym miejscu robię błędy. Możecie nawet przedstawić na innym przykładzie jak wykonuje się
takie przykłady. Ale muszą być w podobny sposób rozwiazane. Z góry dziękuję za każdą pomoc.
18 wrz 16:06
think: powinnaś zrobić to tak:
¬[(p⋀q) ⇒ r]
zaprzeczenie całej implikacji w dziale z prawami de Morgana

(p⋀q) ⋀ ¬r
18 wrz 23:56