Pierwiastkiem trójmianu kwadratowego jest...
ania: Pierwiastkiem trójmianu kwadratowego y=2x2+bx+15 , gdzie b jest liczbą naturalną dodatnią jest
:
a)−5
b)−2.5
c)3
d)10
tego też nie kumam
18 wrz 15:34
Godzio: podstawiaj po kolei i przyrównaj do zera −− 10 możesz na wstępie odrzucić
jesli wyjdzie b naturalne to sie zgadza
18 wrz 15:39
ania: no ok tylko wychodzi że a i b są dobrymi odpowiedziami tylko że
A) b=13
B)b=1 więc bo by się zgadzało ale A nie bardzo ...
18 wrz 15:57
ania: aaa ok pokićkało mi się dzięki
18 wrz 16:02