niech f(x)=ax^3+bx-7
ania: niech f(x)=ax
3+bx−7 gdzie a,b∊R . Jeśli f(−5)=5 to
a)f(5)=−5
b)f(5)=−7
c)f(5)=−19
d) nie można obliczyć f(5)
kompletnie tego nie kumam i proszę o wytłumaczenie ale jak krowie na miedzy
18 wrz 15:12
Godzio:
f(−5) = −125a − 5b − 7 = 5
−125a −5b = 12
| | 12 | |
f(5) = 125a −5(25a + |
| ) − 7 = 125a − 125a − 12 − 7 = −19 |
| | 5 | |
Odp: C
Jak czegoś nie rozumiesz to pisz
18 wrz 15:15
ania: oo super to kumam

tam na dole jest jeszcze jedno moje zadanie którego też nie kumam

ale to
si dzieki
18 wrz 15:17