matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Efka:
Chodzi mi jedynie o pomoc w rozwiązaniu prostego równania, bo wychodzi mi wynik inny niż w odpowiedziach i chciałam się skonsultować
Równanie wygląda tak: h/b=(1/2a)/x , gdzie x=1/2a - 1/2b chodzi tu o wyznaczenie b
29 gru 10:43
wjmm:
h/b= 1/2a/(1/2a-1/2b) h/b=1/4a
2
-1/4ab 4h/b=a
2
-ab 4h/b+ab=a
2
b(4h+a)=a
2
b=a
2
/(4h+a)
29 gru 11:31