Fizyka niestety :(
Szukam pomocy: 1.Dmuchając w koniec rury o długości 2,5m można wydobyć dźwięk o częstotliwości:
a) 11Hz b) 25Hz c)33Hz d) 66Hz e) 99Hz
2. W czasie gry na flecie powstaje w nim fala stojąca o strzałkach w miejscu wdmuchiwania
powietrza i w miejscu, które możemy wybrać, zakrywając odpowiednie otwory. Aby otrzymać ton 2
razy wyższy od podstawowego, musimy drgający słup powietrza:
a) skrócić 2 razy b) wydłużyć 2 razy c) skrócić 4 razy d) wydłużyć 4 razy e) skrócić √2 razy
3. Jaki powinien być zakres długości otwartych jednostronnie piszczałek organowych, aby
częstotliwość wytworzonych dźwięków pokrywały cały zakres słyszalności ucha przy prędkości
dźwięku w powietrzu 320 m/s:
a) 2mm−4m b) 4mm−4m c) 8mm−8m d) 20mm−2m e) 40mm−4m
4. Moc akustyczna dużego bębna jest równa 8π. W jakiej odległości od bębna natężenie dźwięku
będzie miało wartość 0,5*10−4W/m2:
a) 200m b) 40mm c) 2km d) 4km e)20km
5. Poziom natężenia dźwięku wywołanego przez 100 identycznych maszyn pracujących w hali
fabrycznej wynosi 100dB. Ile maszyn należałoby wyłączyć, aby poziom natężenia dźwięku spadł do
90dB?
a) 2 b)10 c) 11 d) 90 e)100
6. Jeżeli w odległości 1m od głośnika poziom natężenia dźwięku wynosi 60dB , to w odległości
10m jest równy:
a)10dB b) 20dB c) 30dB d)40dB e)50dB
7. Obserwator zbliża się do nieruchomej karetki z prędkością 30m/s. Jeżeli wysyła ona sygnał o
częstotliwości 1kHz , to obserwator usłyszy dziwek o częstotliwości około
a)33Hz b) 917 Hz c)1000Hz d) 1091Hz e) 12000Hz
Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
18 wrz 12:14
Kejt: wzory jakieś masz do tego?
18 wrz 13:42
Franciszek:
Kejt,czy ty wiesz jakie jest podobieństwo między psem, a wzorem?
Oba trzeba wyprowadzać
A do rzeczy Ad 7
v+−uofx = v+−udf Kierunek z lewa na prawo − dodatni , uo
poprzedza ud
v−prędkość dźwięku
uo−prędkość obserwatora
ud−prędkość źródła dźwięku
f−rzeczywista częstotliwość
fx−częstotliwośc odbierana przez obserwatora
Zastosuj do rozwiązania ten wzór,odpowiednio go interpretując
18 wrz 16:06
Kejt: to proszę. rób. ja się z takimi ludźmi użerać nie będę.
18 wrz 16:14
Franciszek:
uo−(+)−obserwator zbliża się do źródła−30 m/s(porusza się na prawo)
ud=0
v=330 m/s
f−1000 Hz
ciepier paniatno. Help O.K .Zatem odp d
18 wrz 17:38
mISTRZ : ROZWIĄZAŁEM SAM ZADANIA 5 I 7 , KTO MI POMOŻE DALEJ?
18 wrz 18:36
Waldemar:
Zad5
n
1−100 dB
n
2−90 dB
M−100
m−liczba maszyn które nadal będą pracować
X−liczba maszyn które należy wyłączyć
X=M−m & n
1 − n
2=
Mm }
Odp

d
19 wrz 07:53
Radosław:
Moc akustyczna głośnika nie ulega zmianie.Zmienia się tylko
odległość od niego.Zatem:
I1=P4πr2 I2=P4πR2 r=1m R=10 m
Żadna z wymienionych odpowiedzi (vide zad4)
19 wrz 08:38
Radosław:
Odp dotyczy zad 6.Zapomniałem dodać,brak funkcji cofającej
19 wrz 08:41
Franciszek:

Suplement:rysunek
O−obserwator
D−żródło dźwięku
19 wrz 11:22
mISTRZ : ad. Radosław
odpowiedz musi być jakaś
19 wrz 13:06
Maciej:
O ile dobrze zrozumiałem miStRzU sugeruje Radosławowi,rozwiązanie
układu równań(i słusznie)
I1=P4πr2 & I2=P4πR2 & log I1I2 =y & nx=10[log
10−0,1(n) − log (10−12+y)]
n=60 dB r=1m R=10 m
Da to odpowiedź d
20 wrz 11:19
ALEX: 7) odp. D ale nie wiem czemu nauczycielka podała nam tą odp i potrzebuje rozwiązania do
niego:(
30 mar 18:42
ALEX: mISTRZu pomóż mi w takim razie z 7 −pilne
30 mar 18:43
turas: o kurwa
22 kwi 22:16