Iwona: wyznacz przedziały wypukłości i wklęsłości oraz punkty przegięcia:
y= x/ 1+ x2
y= x3/ 2(x-1)2
29 gru 10:06
Basia:
y=x / (1+x2)
D=R bo 1+x2 nigdy nie równa się 0
liczymy pierwszą pochodna korzystając z wzoru na pochodną ilorazu
(f/g)' = (f'g-g'f)/g2
y' = [ 1*(1+x2) - 2x*x ] / (1+x2)2
y' = (1+x2-2x2) / (1+x2)2
y' = (1-x2) / (1+x2)2
liczymy drugą pochodną (czyli pochodną pierwszej pochodnej) korzystając z tego samego
wzoru, oraz wzoru na pochodną funkcji złożonej
y" = [ -2x*(1+x2)2 - 2(1+x2)*2x*(1-x2) ] / (1+x2)4
y" = [ -2x(1+x2) [(1+x2)+2(1-x2)] ] / (1+x2)4
y" = [ -2x(1+x2)(1+x2+2-2x2) ] / (1+x2)4
y" = [ -2x(1+x2)(3-x2) ] / (1+x2)4
y"=0 ⇔ licznik = 0
-2x(1+x2)(3-x2)=0
x=0 lub 3-x2=0
x=0 lub (√3-x)(√3+x)=0
x=0 lub x=-√3 lub x=√3
badamy znak pochodnej y", który zależy wyłącznie od wyrażenia -2x(3-x2) bo (1+x2) i
(1+x2)4 są stale dodatnie
najprościej jest to zrobić rysując wykres funkcji:
f(x)=-2x
g(x)=-x2+3
z wykresu będzie widać, że:
x∈(-∞;-√3) ⇒ y"<0 ⇒ funkcja wypukła
x∈(-√3;0) ⇒ y">0 ⇒ funkcja wklęsła
x∈(0;√3) ⇒ y"<0 ⇒ funkcja wypukła
x∈(√3;+∞) ⇒ y">0 ⇒ funkcja wklęsła
czyli mamy trzy punkty przegięcia: x1=-√3 x2=0 x3=√3
kolejne spróbuj zrobić sama
a w razie problemów napisz
1 sty 18:10
Iwona: No jakoś nie chciało mi wyjść, szczególnie mam problem z drugą pochodną. Wychodzą bardzo
skomplikowane wyrażenia i nie wiem, co wyciągnąć przed nawias, aby trochę uprościć.
Proszę o pomoc.
2 sty 15:45
Basia:
y= x3/ 2(x-1)2
x-1#0 x#1
3x2*2(x-1)2 - x3*2*2(x-1)
y' = ---------------------------------------
4(x-1)4
6x2(x2-2x+1) - 4x3(x-1)
y' = --------------------------------------
4(x-1)4
4x4 - 12x3 + 6x2 - 4x4 + 4x3
y' = ------------------------------------------------
4(x-1)4
2x4 - 8x3 +6x2
y' = ----------------------------------------
4(x-1)4
2x2(x2-4x+3)
y' = ------------------------------
4(x-1)4
y=x2-4x+3
liczymy Δ i pierwiastki (to umiesz?)
x2-4x+3=(x-1)(x-3)
x-3
y' = ---------------------------
2(x-1)3
1*2(x-1)3 - 6(x-1)2(x-3)
y" = -------------------------------------
4(x-1)6
i teraz już zajmujesz się tylko licznikiem bo mianownik jest stale dodatni dla x#1`
L(x)= 2(x-1)2[ (x-1) - 3(x-3) ] = 2(x-1)2(-2x+8)= 4(x-1)2(-x+4)
4(x-1)#0 bo x#1
czyli -x+4=0
czyli x=4
i znak drugiej pochodnej zależy tylko od wyrażenia -x+4
kiedy to jest dodatnie a kiedy ujemne to już chyba nie problem
3 sty 13:05