planimetria
Martyna: W rownolegloboku ABCD dane sa wierzcholki: A=(1,−2), B=(5,−3), C=(4,−1). Wyznacz wspolrzedne
wierzcholka D.
18 wrz 11:33
mila: w równoległoboku przekątne przecinają sie w 1 punkcie,Jest on na środku odcinka AC i
BD.Znajdz ten punkt apóżniej oblicz punkt D
Wiesz jak sie liczy wspołrzędne środka ?
18 wrz 18:35
Gustlik: Najlepiej wektorami:
A=(1,−2),
B=(5,−3),
C=(4,−1).
D=(x, y)
AB→=B−A=[5−1, −3−(−2)]=[4, −1]
DC→=AB→=[4, −1]
DC→=C−D=[4−x, −1−y]
Porównujemy współrzędne:
4−x=4, −1−y=−1
−x=4−4, −y=−1+1
−x=0, −y=0
x=0, y=0
Odp:
D=(0, 0)
18 wrz 22:34
mila: | | XA+XC | | 5 | |
Nie każdy lubi wektory  X S= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
X
B+X
D=5
X
D=5−5=0
i tak samo obliczamu Y
18 wrz 23:30
Bogdan:

W matematyce nie ma co lubić albo nie lubić, trzeba znać różne metody. Obie metody:
wektorowa przedstawiona przez
Gustlika i wykorzystująca przekątne przestawiona
przez
milę są proste.
Powtarzam za
Gustlikiem rozwiązanie wykorzystujące wektory, które są niezwykle
przydatnym narzędziem w rozwiązywaniu niektórych zagadnień i zachęcam do poznania
ich możliwości.
→
Wektor AB = [4, −1]
→
Wektor DC = [4 − x, −1 − y]
→ →
AB = DC ⇒ 4 − x = 4 ⇒ x = 0 i −1 − y = −1 ⇒ y = 0
D = (0, 0)
19 wrz 00:19
Gustlik: Bogdan, masz rację. Ja natomiast spotkałem się u jednej uczennicy z rozwiązywaniem tego typu
zadań za pomocą wyprowadzania równań prostych zawierających boki równoległoboku. Jak
najbardziej można. Tak jak mozna jechać z Łodzi do Warszawy przez Londyn, bo tak mniej więcej
wygląda ta metoda. Niestety wektorów nie wprowadzono w podręczniku, a pani nauczycielce też
nie chciało się szukać ułatwień, tylko oczywiście zwyciężyla nauczycielska miłość do układów
równań, zamiast do prostych metod. Pokazałem tej dziewczynie metodę wektorową, którą szybko
zrozumiała. Pozdrawiam.**********
19 wrz 00:28