Układ równań
"(:
potrzebuje pomocy przy rozwiązaniu tego układu równań
2x − y + 2z − p = 6
x + 2y+ 3z+4p=−2
x + z − 5p = 7
3x− y+ p = 3
18 wrz 11:32
AS:
Wylicz p z czwartego równania i wstaw do pozostałych równań.
Wylicz z wybranego równania i podstaw do pozostałych aż do
wyliczenia x.
18 wrz 12:59
robinka: Oblicz za pomocą macierzy
18 wrz 13:18
całeczka: dzięki za podpowiedzi, próbowałem metodą crammera i niestety wyniki się nie zgadzają:(
18 wrz 13:22
sushi_ gg6397228:
pokaz obliczenia, moze źle policzylas jakis wyznacznik
18 wrz 14:57
całeczka: nie zgadza mi się nawet główny wyznacznik
2 −1 2 −1
1 2 3 4
1 0 1 −5
3 −1 0 1 = 4+45−8−0−4−0+8+0= 45 a według wolframalpha wychodzi −95 nie wiem dlaczego
no kolejne wyznaczniki też się nie zgadzają:(
18 wrz 15:35
AS:
Układ jest sprzeczny,brak rozwiązania.
Nie istnieje zbiór (x,y,z,p) spełniający ten układ równań.
18 wrz 16:53
całeczka:
nie no ja zastąpiłem X1 na (x) X2 na (y) X3 na (z) X4 na (p) i według wolframalpha i exela
wynikiem jest 1, −1,1,−1 ale mi taki wynik nie wychodzi nie nie wiem dlaczego.
18 wrz 17:14
sushi_ gg6397228:
wynik wychodzi −95, bo nie umiesz policzyc wyznacznika 4x4, nie robi sie go tak jak 3x3
trzeba rozwinac peirwszy wier lub kolumne
18 wrz 17:37
całeczka: kurcze, a czy możesz pokazać jak to zrobić?
18 wrz 17:41
sushi_ gg6397228:
najpierw trzeba porobic operacje na wierszach aby porobic duzo "0"
mozna trzeci wiersz pomnozyc przez "−2" i dodac do 1, przez "−2" i dodac do drugiego
pomnozyc przez "−3" i dodac do 4
18 wrz 17:52
sushi_ gg6397228:
wtedy w pierwszej kolumnie bedzie 0, 0, 1,0 i ładnie sie dalej policzy, bo zostanie tylko jeden
wyznacznik 3x3 do policzenia
zamiast 4 wyznacznikow 3x3 do liczenia
18 wrz 17:54
całeczka:
czyli proponujesz to zrobić metodą Gaussa?
18 wrz 17:58
AS: Korekta
Moja informacja jest błędna,odnosiła się do innego
układu równań.Przepraszam.
18 wrz 18:00
sushi_ gg6397228:
oblicznanie wyznacznikow powyzej 3x3 to rozwiniecie Laplace'a
det 4x4 = (−1)1+1 a11*A1,1 + (−1)2+1 a21*A2,1 +(−1)3+1 a31*A3,1
+(−1)4+1 a41*A4,1
gdzie A1,1 to wyznacznik z macierzy A po wykresleniu 1−go weirsza i 1−ej kolumny
A2,1 to wyznacznik z macierzy A po wykresleniu 2−go weirsza i 1−ej kolumny
18 wrz 18:01
sushi_ gg6397228:
jak wiecej 0 to sie szybciej liczy wyznaczniki
18 wrz 18:02
AS:
Wartość wyznacznika głównego: W = 179
18 wrz 18:06
sushi_ gg6397228:
dlatego jak zrobisz to co napsialem w poscie o godz17.52 to bedziesz miec tylko a31
a pozostale aij dadza 0 i nie bedzie trzeba sie meczyc
18 wrz 18:08
całeczka:
wielkie dzieki
18 wrz 18:10
sushi_ gg6397228:
czekam na wyniki

rozwinac mozna wzgledem dowolnego wiersza czy kolumny, ja podalem wzgledem pierwszej kolumny
18 wrz 18:11
całeczka:
obliczam Gaussem i zatrzymałem się na
0 1 0 9 −8
0 0 −1 −2 −19
0 0 0 −7 −12
0 0 0 −29 53
18 wrz 19:16
sushi_ gg6397228:
nie mozesz miec samych 0 w jednej kolumnie czy wierszu
dalem Tobie wskazowki o 17.52 wiec sie do nich zastosuj
a potem zrob rozwiniecie z 18.01
18 wrz 19:17
całeczka: aaaa, czyli w tym momencie mam zacząc z Laplac'a

0 −1 0 9 −8
0 2 2 −9 −9
1 0 1 −5 7
0 −1 −3 16 18
18 wrz 19:23
sushi_ gg6397228: ale nie robimy kolumny poza macierza A Ax=b
masz tylko robic operacje na 4x4 a nie 4x5
i teraz Laplace'a
18 wrz 19:26
sushi_ gg6397228: drugi wiersz 0,2,2,9
18 wrz 19:28
całeczka:
no kurcze tyle liczenia na nic:(
ok spróbuje zrobić na nowo
18 wrz 19:31
sushi_ gg6397228:
(−1)3+1 * 1*
| −1 0 9 |
| 2 2 9 |
| −1 −3 16|
18 wrz 19:33
sushi_ gg6397228:
tą co masz macierz z 19.23 to tylko usun ostatnia kolumne ( z wyrazem wolnym) i w drugim
wierszu zamiast 9 postaw "−9" reszta jest OK
18 wrz 19:34
sushi_ gg6397228: raczej na odwrot zamiast "−9" daj "9"
18 wrz 19:35
całeczka: ok dzieki za pomoc

jak coś mi nie wyjdzie to będę pisał
18 wrz 19:52
sushi_ gg6397228: rozpisalem o 19.33 Laplace'a wiec tylko policzyc det 3x3
18 wrz 19:55
całeczka: wyszedł wyznacznik −95
18 wrz 20:01
sushi_ gg6397228: czyli W jest policzone, teraz wx, wy. ..
18 wrz 20:02
całeczka: zgadza się tylko powiedz mi czy Wx, Wy mam wstawiać do tej macierzy 3x3
18 wrz 20:04
sushi_ gg6397228:
robisz od poczatku
zamiast kolumny "x" wstawiasz kolume wyrazow wolnych
dostajesz 4x4 i kombinujesz jak zrobic 0( trzy sztuki) w jakiejs kolumnie a potem Laplace'a
tylko dla jednego wyznacznika
mozesz sprobowac policzyc dla 4x4 i wtedy beda 4 wyznaczniki 3x3 do liczenia
18 wrz 20:07
całeczka: aha, czyli dużo bedzie oblicznia

ale może się uda . dzieki za podpowiedzi
18 wrz 20:10
sushi_ gg6397228: takie sa skutki powyzej 3x3, niestety
18 wrz 20:14