??
czekolada: 4x
2−2x
3+2x+6=0
ktos ma pomysl
17 wrz 21:59
Bogdan:
Sprawdź poprawność zapisu.
17 wrz 22:05
czekolada: to moze cale zadanie :
dla jakich wartosci x liczby : 2x
2−5, x−2, 4x−x
3+4 tworza w podajen kolejnosci ciag
arytmetyczny ?
| | 2x2−5+4x−x3+4 | |
wiec zapisalam x−2= |
| |
| | 2 | |
i wyszło mi wlasnie to co napisalam u gory
17 wrz 22:10
sushi_ gg6397228: to źle przeksztalcilas wzor
17 wrz 22:12
Godzio: x3 − 2x2 − 2x − 3 = 0 Teraz licz
17 wrz 22:14
czekolada: nie da sie tego pogrupowac.. albo już nie myślę, nie wiem jak.
17 wrz 22:23
Godzio:
W(3) = 0
x3 − 2x2 − 2x − 3 : (x − 3)
17 wrz 22:25
Godzio: a grupowanie to tak:
x3 − 3x2 + x2 − 3x + x − 3 = 0
x2(x − 3) + x(x − 3) + x − 3 = 0
(x − 3)(x2 + x − 1) = 0
17 wrz 22:26
czekolada: jak obliczyles,ze W(3) = 0 ?
17 wrz 22:26
sushi_ gg6397228:
podstawil dzielniki wyrazu wolnego
17 wrz 22:27
czekolada: aaa no tak tak. ale po co robic to dzielenie ? juz wiemy,ze x=3 . ?
17 wrz 22:33
sushi_ gg6397228:
wiec trzeba podzielic i dostaniesz rownanie kwadratowe i wtedy z delty sie oblcizy pierwiastki
(dotyczy to wielomianow)
17 wrz 22:36
sushi_ gg6397228: a jak bedzie wiecej pierwiastkow to jak je znajdziesz
17 wrz 22:37
czekolada: no tak, tak. podzielilam to, wyszlo rownanie kwadratowe, ale delta jest ulejmna czyli wiecej
pierwiastkow nie ma.
dziekuje !
17 wrz 22:55