Liczby rzeczywiste
Kamil: Prosze o pomoc w zadaniu bo nie wiem jak policzyć. O liczbie x wiadomo, że NWD(6,x)=3 oraz
NWW(6,x)=90.Oblicz x.
17 wrz 20:47
Kejt:
NWW(a,b) * NWD(a,b) =a*b
90*3=6x
x=..
17 wrz 20:49
Kamil: 3*90=6x
270=6x
6x=270/:6
x=45
17 wrz 20:51
Kejt: dokładnie tak
17 wrz 20:51
Kamil: Kejt ale nie rozumiem dlaczego tak licze wytłumaczysz prosze
17 wrz 20:51
Kejt: to wynika ze wzoru. w sumie widzę go pierwszy raz na oczy, ale jak widać się zgadza..
"full wypas: skorzystaj ze wzoru: NWW(a,b) * NWD(a,b) =a*b"
17 wrz 20:54