Jak to policzyć
admi_kwiatek: ∫xdx/x−2
17 wrz 19:58
Krzysiek:
ja bym zrobił podstawienie t=x −2, i wtedy będzie tylko t na dole i będzie można rozbić na 2
ułamki
17 wrz 20:08
admi_kwiatek: a możesz to napisac jak to zrobić dokładnie
17 wrz 20:31
Bogdan:
| | x | | x − 2 + 2 | | 2 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ (1 + |
| ) dx = x + 2ln|x − 2| + C |
| | x − 2 | | x − 2 | | x − 2 | |
17 wrz 20:50
Krzysiek: t = x − 2
dt = dx
to wychodzi:
| | t + 2 | | 2 | |
∫ |
| dt = ∫dt + ∫ |
| dt = t + 2ln(t) + c = x − 2 + 2ln( x − 2 ) + c |
| | t | | t | |
17 wrz 20:52
Krzysiek: no

c − 2 to i c na jedno wychodzi
17 wrz 20:53