Znajdź miary kątów
maria: Kąty α i β są kątami ostrymi pewnego trójkąta prostokątnego. Znajdź miary tych kątów jeśli:
tgαsinβ = 1/2
17 wrz 18:33
sushi_ gg6397228:
zamiast katow wprowadz boki trojkata "a, b,c" i zobacz co wyjdzie
17 wrz 21:44
Godzio: albo zamień sinβ na cosα
i od razu masz α = 30o
17 wrz 21:45
Bogdan:
β = 90
o − α
sinβ = sin(90
o − α) = cosα
| | 1 | | sinα | | 1 | | 1 | |
tgα * sinα = |
| ⇒ |
| * cosα = |
| ⇒ sinα = |
| |
| | 2 | | cosα | | 2 | | 2 | |
α = ... i β = ........
17 wrz 22:00