ddd: W trójkącie prostokątnym stosunek długości przyprostokątnych jest równy √3:3. Oblicz sinus
najmniejszego kąta tego trójkąta
17 wrz 17:19
Kejt:

c
2=
√32+3
2
c=...
w razie czego pytaj..
17 wrz 18:55
ddd: to bedzie cos takiego?
c2= 3+9
c2= 12
c=2√3
sinα= √3 / 2√3= 1/3
17 wrz 19:17
17 wrz 19:18
ddd: sorka zle napisalam ma byc 1/2
17 wrz 19:20
Kejt: to jest ok
17 wrz 19:24
ddd: Kejt jestes moze?
17 wrz 19:34
Kejt: jestem.
17 wrz 19:35
ddd: mam jeszcze w podobie do tego zadania tylko stosunek wynosi √5:2
to mi wynik wyszedl √5/3 i jest zle bo ma byc 2/3
17 wrz 19:36
Kejt: √52+2
2=c
2
c
2=9
c=3
nie ten bok podstawiłaś..
√5>2 a najmniejszy kąt jest naprzeciwko najkrótszego boku
17 wrz 19:38
ddd: aha dzieki
17 wrz 19:39
Bogdan:

Jeśli w trójkącie prostokątnym stosunek długości przyprostokątnych jest równy
√3:3,
| | √3 | | 1 | |
to znaczy, że tgα = |
| , stąd α = 30o, sin30o = |
| |
| | 3 | | 2 | |
17 wrz 21:46