Obliczyć całke
rbg: ∫(3x − 1)2e2xdx
17 wrz 16:58
Krzysiek: Przez części: wpierw u=(3x − 1)2 ; v'dv = e2x
później jeszcze raz: u=3x − 1 ; v'dv = e2x
17 wrz 17:23
Amaz:
omg, kto wymyśla takie całki
17 wrz 18:13
rbg: Krzysiek − dzięki, czyli jednak dobrze kombinowałem
Amaz − wykładowcy mojej kochanej uczelni
17 wrz 19:18
Krzysiek: Ostatnio się sam uczę teorii prawdopodobieństwa i np tam można trafić na podobne całki jeśli ma
się do czynienia z rozkładem Gaussa. Więc są to całki z życia wzięte... Ale np często wychodzą
od 0 do ∞, albo da się je na takie zamienić − wtedy można obejść tą całą zabawę i użyć funkcji
Gamma.
17 wrz 19:34