ciagi
czekolada: trzy liczby, ktore tworza ciag geometryczny daja w cumie 35. jesli do pierwszej dodac 2, do
drugiej 5, a do trzeciej 1 , to otrzymane sumy utworza ciag arytmetyczny. znajdz liczby
tworzace ciag geometryczny.
i tak :
D:
a,b,c− c.geom
a+b+c=35
czyli : b
2=ac
a+4,b+5,c+1−ciag arytemtyczny
| | (a+4)+(c+1) | |
czyli: b+5= |
| |
| | 2 | |
R:
2b+10=a+c+5 /−5
2b+5=a+c
a+b+c=35
3b+5=35 /−5
3b=30
b=10
i zostaje nam taki uklad rownan:
a+c=25
ac=100
i teraz wychodzi mi rownanie kwadratowe a z niego takie rzeczy że hah..... w kasiazce w
odpowiedziach jest napisane,ze taki ciag bedzie tylko jeden wiec kwadratowka nie powinna
wyjsc..
co jest zle

17 wrz 16:51
TOmek: a+b+c=35
2(a+5)=c+1+a+2
b2=a*c
rozwiąz układ równań
17 wrz 17:15
TOmek: czekaj..
17 wrz 17:16
TOmek: "jesli do pierwszej dodac 2, do drugiej 5, a do trzeciej 1 to arytm."
Ty napisałes a+4,b+5,c+1−ciag arytemtyczny
chyba tu jest ten błąd
17 wrz 17:18
czekolada: nie, nie. tam sie pomylilam powinno byc dodać 4. − w poleceniu. przepraszam...
17 wrz 17:39
TOmek:
a+b+c=35 ⇒ b=35−a−c
2b+10=a+c+5 ⇒70−2a−2c+10=a+c+5 ⇒ 75−3a−3c=0 ⇒ 3a=75−3c ⇒ a=25−c
b
2=a*c
b=35−(25−c)−c ⇒b=35−25+c−c ⇒b=10
b
2=a*c
100=(25−c)c
100=25c−c
2
c
2−25c+100=0
√Δ=15
dla c=20 obliczam a
a=35−10−20
a=−10−20
a= 5
dla c=5 obliczam a
a=35−10−5
a=20
5,10,20 ⇒ 9,15,21 r=6
20,10,5 ⇒ 24, 15, 6 r=−9
Rozwiązaniem są liczby a=5, b=10, c=20 i a=20 b=10 c=5
17 wrz 17:58
czekolada: skad Ci sie wzial √Δ= 15 ?
Δ=625−400=125 .....
17 wrz 18:27
czekolada: ok, masz racje. 225... wiec wlasnie tutaj się pomylilam... −.− , nie ma to jak umiec
odejmowac.. hah, dziekuje TOmek!
17 wrz 18:28