działania na potęgach
Darth Mazut: Witam!
Mam jedno zadanie do zrobienia, tyle że nie znam zasady, bo coś mi to nie idzie:
(12516)−2 : (758)−3
z tym, że nie chodzi mi tutaj o brutalne potęgowanie tego, a raczej sposób, wydaje mi się że
będzie trzeba to dać do jednego nawiasu i potem do potęgi, ale nie jest pewny
Z góry dzięki.
Pozdrawiam.
17 wrz 15:14
think: podpowiedź:
zapisz 8 i 16 jako potęgi 2
natomiast 125 i 75 jako potęgi 5
| | a | | ac | |
skorzystaj z tego że ( |
| )c = |
|
|
| | b | | bc | |
oraz z tego, że jak dzielisz ułamek to mnożysz go przez odwrotność
17 wrz 15:17
Darth Mazut: emm, jak niby zapisać 75 jako potęge 5?
skoro 52=25, a 53=125?
chodzi niby o coś typu 3*52 czy jak?
17 wrz 15:29
think: ah racja

owszem zostaw jako 3*5
2
17 wrz 16:23
Darth Mazut: Ok! Zrobiłem, zgadza się z odpowiedziami, dzięki
17 wrz 16:30
mila: najpierw podnies pierwszy ułamek do potęgi −2 a drugi do −3
17 wrz 16:30
think: 
no to bajerancko!
17 wrz 16:32
marcin: 16 do potęgi −0,75
10 kwi 19:17