pochodna lntg p{ x^2+1}
marcsz: Witam!
Proszę o pomoc z banalnym niby zadaniem:
ln tg √ x2+1
Pozdrawiam
17 wrz 14:49
marcsz: Sorry za pomyłkę − miało być na odwrót:
pochodna tgln √ x2+1
17 wrz 14:56
Edek: lecimy od końca, a więc najpierw pochodna logarytmu, później tg, następnie pochodna
pierwiastka, a na koniec x
2+1
| | 1 | |
[ ln(tg√x2+1) ]' = |
| *[tg√x2+1]' = |
| | tg√x2+1 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| *[√x2+1]'= |
| | tg√x2+1 | | cos2√x2+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| * |
| *[x2+1]'= |
| | | | cos2√x2+1 | | 2√x2+1 | |
| | 1 | | 2x | |
= |
| * |
| = |
| | sin√x2+1cos√x2+1 | | 2√x2+1 | |
17 wrz 14:58
Edek: ..... to spróbuj sam, analogicznie do tego co napisałem
17 wrz 14:58
marcsz: Dzięki wielkie za szybką odpowiedź, ale jedną bym miał prośbę − mógłbyś zernąć:
lntg √ x2+1 =1cos2ln√x2+1 * [ln√x2+1] = 1cos2ln√x2+1 * 1p{x2+1 *
[√x2+1]
17 wrz 15:32
Edek: no tak, tylko jeszcze troszeczkę brakuje
| | 1 | |
[ tg(ln√x2+1) ]' = |
| *[ln√x2+1]' = |
| | cos2(ln√x2+1) | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| *[√x2+1]' = |
| | cos2(ln√x2+1) | | √x2+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| * |
| *[x2+1]' = |
| | cos2(ln√x2+1) | | √x2+1 | | 2√x2+1 | |
| | 1 | | 1 | | 2x | |
= |
| * |
| * |
| = |
| | cos2(ln√x2+1) | | √x2+1 | | 2√x2+1 | |
| | 1 | | x | |
= |
| * |
| |
| | cos2(ln√x2+1) | | x2+1 | |
17 wrz 15:45
marcsz: lntg
√ x2+1 =
1cos2 ln √x2+1 * [ln
√x2+1] =
| 1 | | 1 | |
| * |
| * [√x2+1] = |
| cos2 ln √x2+1 | | √x2+1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| * |
| * [x2+1] = |
| cos2 ln √x2+1 | | √x2+1 | | 2√x2+1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| * |
| * 2x = |
| cos2 ln √x2+1 | | √x2+1 | | 2√x2+1 | |
| 2x | |
| = |
| (cos2 ln √x2+1)(2x2+2) | |
| 2x | | x | |
| = |
| = (...)  |
| 2(x2 cos2 ln √x2+1 + 1) | | x2 cos2 ln √x2+1 + 2 | |
Jeszcze raz dzięki za rozwiązanie.
Siedzimy z kumplem już drugi dzień na tym dziwnym zadaniem i mamy już klika rozwiązań −
najgorsze, że ani jedno się nie powtarza. Z resztą mamy jeszcze w dodatku inny sposób liczenia
− jak mi się wydaje bardziej zagmatwany.
Sorry za powyższe.
Czy tok rozumowania jest prawidłowy?
17 wrz 15:54
marcsz: widzę, że już odpisałeś jak byłem w trakcie wbijania kodu. Dzięki − zadanie biorę do analizy :−
)
17 wrz 15:55
marcsz: błędny wynik − widze
17 wrz 16:00