Jakub: Dane jest równanie z parametrem a:
ax- a2 = √3x - 2a√3 +3.
Dla jakich wartości parametru równanie ma jedno rozwiązanie? Wyznacz to rozwiązanie i
przedstaw je w najprostszej postaci.
29 gru 09:58
Dariusz: ax - a2 = √3x - 2a√3 + 3
ax - √3x - a2 + 2a√3 - 3 = 0
x(a-√3) - a2 + 2a√3 - 3 = 0 Przerzucamy pewne wyrazy na prawa i zwijamy
x(a-√3) = (a-√3)2
Jezeli a=√3 to √3x - 3 = √3x + 3 - 6 = -3 czyli tozsamosc czyli nieskonczenie wiele
rozw.
Niech a≠√3 wtedy
x=a-√3
29 gru 12:41
blabla: "x(a-√3) = (a-√3)2 " hmm, jezeli a= √3 to nie powinno byc tak :" 0=0"?tak sie czepiam
zeby sie upenic- nie obraź sie
29 gru 12:50
Megi:
Masz rację Blabla!
powinno być 0=0 -- czyli równ. tożsamościowe!
Dariusz troszkę pomieszał! (bez urazy)
pewnie się gdzieś śpieszył
29 gru 14:31
Krl: A jak nie zauważę tego "zwinięcia" to moge zażądać, żeby Δ=0 i wtedy będzie jedno rozwiązanie?
30 mar 22:28
Krl: cofam to głupie pytanie, wiem już
30 mar 22:30