ciągi
KIKA90: Jak rozwiązać to zadanie: Wykopanie pierwszego metra studni kosztuje 8 zł, a każdego następnego
o 3 zł drożej. Wiadomo, że wykopanie pewnej studni kosztowało 798 zł. Jaka była jej głębokość?
17 wrz 14:36
think: KIKA to klasyczne zadanie z ciągu arytmetycznego
a1 = 8
an = 8 + (n − 1)3
Sn = 798
masz policzyć n.
17 wrz 14:38
KIKA90: Wielkie dzięki think, ale nie mogę się przez to przekopać. Jak byś mugł prosze o dlaszą pomoc
17 wrz 14:51
KIKA90: think Już nie trzeba, jednak udało mi się, jeszcze raz dzięki
17 wrz 14:56
think: 
mogłabym ale na szczęście mnie nie było

ciesze się, że sama dałaś radę
17 wrz 15:11