Zbadaj monotoniczność ciągu
audimast3r:
17 wrz 11:59
bibi: rosnący ⇔ an+1 − an > 0
malejący ⇔ an+1 − an < 0
17 wrz 12:08
bibi: wylicz an+1 wstawiając n+1 w miejsce n, następnie w tej różnicy sprowadź do wspólnego
mianownika
17 wrz 12:09
audimast3r: wiem mam to w podręczniku

tylko czy policzyłbyś mi wyraz a
n+1 oraz a
n+1 − a
n bo tego właśnie nie potrafię
17 wrz 12:10
sushi_ gg6397228: LENIA nikt z CIEBIE nie usunie
17 wrz 12:11
audimast3r: chlopie męczę się z tym od pol godziny i szlag mnie juz trafia bo mi nie wychodzi to co ma mi
wyjść dlatego poprosiłem o pomoc.
17 wrz 12:14
sushi_ gg6397228:
do wzoru nie umiesz podstawic

takie cos ucza w 6 klasie SP; Bibi napisal co trzeba zrobic
17 wrz 12:16
sushi_ gg6397228: zrobil nawet jedne przyklad w innym temacie i dalej na gotowca czekasz
17 wrz 12:16
audimast3r: do wzoru podstawić umiem ale nie wiem co mam zrobic z tym:
byłbyś łaskaw to rozwiązec skoro to takie proste?
17 wrz 12:19
sushi_ gg6397228: wspolny mianownik
17 wrz 12:24
sushi_ gg6397228:
ja to umiem, Ty masz sie to nauczyc robic, wiec przepisywanie gotowcow nie pomoze w tym
17 wrz 12:26
bibi: zgadzam się w pełni z sushi:−) − gotowiec do niczego nie prowadzi
17 wrz 12:37
17 wrz 12:41
audimast3r: to będzie cos takiego?
| n+1 | | n | | (n+1)(n+1) | | n(n+1) | |
| − |
| = |
| − |
| |
| n+2 | | n+1 | | (n+2)(n+1) | | (n+1)(n+1) | |
17 wrz 12:48
sushi_ gg6397228:
czy w obu ułamkach jest to samo w mianowniku
17 wrz 12:50
think: audimast3r, mnożysz na krzyż
| | mianownik−drugiego−ułamka | |
pierwszy ułamek* |
|
|
| | mianownik−drugiego−ułamka | |
a
| | mianownik−pierwszego−ułamka | |
drugi ułamek* |
| |
| | mianownik−pierwszego−ułamka | |
17 wrz 13:00
bibi: ogólnie to co zrobiłeś audi... nie jest prawidłowo
17 wrz 13:00
audimast3r: bibi domyslilem się

think czy to będzie wyglądało tak?
| (n+1)(n+1) | | n2+2n+1 | |
| = |
| = 1?
|
| (n+2)n | | n2+2n | |
czyli a
n+1 − a
n >0 czyli a
n+1 > a
n czyli funkcja rosnąca?
17 wrz 13:11
audimast3r: dobra wiem że post up jest źle.
Rozwiązałem go ponownie i po 2 h udało się

wyszła funkcja rosnąca
dzięki wszystkim
17 wrz 13:17
think: uff

ale zwracam uwagę, że nie uprawsza się w ten sposób ułamków
17 wrz 13:27