matematykaszkolna.pl
rownanie z niewiadomymi vr: jak rozwiązać równanie z 4 niewiadomymi? {x+y+z = 1} {2x+ t= −2} {x−y− z −t = 1} {3x+y+z+t = 3}
17 wrz 10:47
bibi: zależy jakie sposoby rozwiązywania znasz: 1) podstawienia? 2) przeciwnych współczynników? 3) wyznacznikową? Tutaj proponowałbym metodę podstawienia.
17 wrz 10:51
vr: a cos z macierzami? cos tego typu wolałbym zrobić...
17 wrz 11:01
sushi_ gg6397228: to liczysz wyznaczniki, tak samo jak dla dwoch zmiennych(sposob podstawiania kolumn) tylko macierze beda miec wymiar 4x4 i troche zabawy bedzie z obliczeniem ich
17 wrz 11:05
vr: ok, metodę wyznacznikową ogarniam, ale jak policzyć macierz 4x4?
17 wrz 11:19
bibi: no to sprawdź w necie metodę rozwinięcia Laplace'a, jak to liczyć, gdyż troszki za dużo pisania
17 wrz 11:22
sushi_ gg6397228: zanim zaczniesz liczyc porob operacje na wierszach, aby dostac wiecej 0 niz masz teraz
17 wrz 11:25
bibi: oczywiście na wierszach albo kolumnach− sorki, ale ja jestem drobiazgowo−szczególancki
17 wrz 11:27
think: kurcze nie pamiętamemotka ale jak zacznie na wierszach operować to na kolumnach już nie można, czy wolno łączyć operacje na kolumnach i wierszach?
17 wrz 12:30
sushi_ gg6397228: lepiej robic operacje na wierszach tzn mnozyc przez liczbe i dodac do innego wiersza na kolumnach mozna(ale wejdzie w krew i potem sie jakis babol zrobi przy obliczaniu macierzy odwortnej) bo sie zrobi transponowanie i wtedy kolumna idzie na wiersz
17 wrz 12:33
bibi: albo działamy na wierszach, albo na kolumnach ja też wolę działać na wierszach − napisałem tylko odnośnie możliwości operowania na kolumnach, a takowe oczywiście są "przez prawo" możliwe
17 wrz 12:39
think: no to jednak dobrze pamiętałamemotka co mnie straszycie
17 wrz 12:46
bibi: to nie było straszenie, jeśli tak to odebrałaś to zwracam honor
17 wrz 12:47
think: żartowałamemotka ale dziękuję, zawsze miło spotkać kogoś kto zwróci honor niż zaprze się jak osioł przy swoimemotka
17 wrz 12:55
bibi: jestem "tutaj" od niedawna, ale widzę bratnie dusze (czytaj: mające kręćka matematycznego)
17 wrz 13:01
think: emotka to prawda. Także witam serdecznie w naszym gronie i mam nadzieję, że nigdy nie oślepniesz na ten uroczy widok emotka
17 wrz 13:25
bibi: dla mnie temat nie jest straszny, a wręcz przyjemny, także spoko loko
17 wrz 13:37
think: nie no ja też badzo lubię Macierz...szczególnie moją własną, prywatnąemotka
17 wrz 13:58
bibi: tzn?
17 wrz 13:59
think: Macierz = Mateczka
17 wrz 14:05
think: ale akurat algebrę też bardzo lubiłam, macierze to był dla mnie raj na ziemiemotka
17 wrz 14:06
bibi: ja ogólnie też, ale już troszki z głowy wyszło tego wszystkiego − bardziej jestem w temacie szkoły średniej, bo na bieżąco się tym bawię
17 wrz 14:30
think: no jakby nie było, matematyka jest bardziej moim hobby, bo moja praca nie ma z nią za wiele wspólnego, także materiał ze studiów umyka A teraz spadam przyszła większa praca, także w końcu mogę popracować a nie rozrywkować się tutaj z wamiemotka Miłego dnia
17 wrz 14:36
bibi: moja też nie podstawowa − miłego dnia/weekendu życzę
17 wrz 14:40
AS: Według moich obliczeń − układ jest nieoznaczony. Brak rozwiazania. Wskazówka: Dodać stronami równanie 3 i 4 , znalezione x wstawić do drugiego równania.
17 wrz 17:42