rownanie z niewiadomymi
vr: jak rozwiązać równanie z 4 niewiadomymi?
{x+y+z = 1}
{2x+ t= −2}
{x−y− z −t = 1}
{3x+y+z+t = 3}
17 wrz 10:47
bibi: zależy jakie sposoby rozwiązywania znasz:
1) podstawienia?
2) przeciwnych współczynników?
3) wyznacznikową?
Tutaj proponowałbym metodę podstawienia.
17 wrz 10:51
vr: a cos z macierzami?
cos tego typu wolałbym zrobić...
17 wrz 11:01
sushi_ gg6397228:
to liczysz wyznaczniki, tak samo jak dla dwoch zmiennych(sposob podstawiania kolumn) tylko
macierze beda miec wymiar 4x4 i troche zabawy bedzie z obliczeniem ich
17 wrz 11:05
vr: ok, metodę wyznacznikową ogarniam, ale jak policzyć macierz 4x4?
17 wrz 11:19
bibi: no to sprawdź w necie metodę rozwinięcia Laplace'a, jak to liczyć, gdyż troszki za dużo pisania
17 wrz 11:22
sushi_ gg6397228:
zanim zaczniesz liczyc porob operacje na wierszach, aby dostac wiecej 0 niz masz teraz
17 wrz 11:25
bibi: oczywiście na wierszach albo kolumnach

− sorki, ale ja jestem drobiazgowo−szczególancki
17 wrz 11:27
think: kurcze nie pamiętam

ale jak zacznie na wierszach operować to na kolumnach już nie można, czy
wolno łączyć operacje na kolumnach i wierszach?
17 wrz 12:30
sushi_ gg6397228:
lepiej robic operacje na wierszach tzn mnozyc przez liczbe i dodac do innego wiersza
na kolumnach mozna(ale wejdzie w krew i potem sie jakis babol zrobi przy obliczaniu macierzy
odwortnej)
bo sie zrobi transponowanie i wtedy kolumna idzie na wiersz
17 wrz 12:33
bibi: albo działamy na wierszach, albo na kolumnach

ja też wolę działać na wierszach − napisałem tylko odnośnie możliwości operowania na kolumnach,
a takowe oczywiście są "przez prawo" możliwe
17 wrz 12:39
think: no to jednak dobrze pamiętałam

co mnie straszycie
17 wrz 12:46
bibi: to nie było straszenie, jeśli tak to odebrałaś to zwracam honor
17 wrz 12:47
think: żartowałam

ale dziękuję, zawsze miło spotkać kogoś kto zwróci honor niż zaprze się jak osioł
przy swoim
17 wrz 12:55
bibi: jestem "tutaj" od niedawna, ale widzę bratnie dusze (czytaj: mające kręćka matematycznego)
17 wrz 13:01
think: 
to prawda. Także witam serdecznie w naszym gronie i mam nadzieję, że nigdy nie oślepniesz na
ten uroczy widok
17 wrz 13:25
bibi: dla mnie temat nie jest straszny, a wręcz przyjemny, także spoko loko
17 wrz 13:37
think: nie no ja też badzo lubię Macierz...szczególnie moją własną, prywatną
17 wrz 13:58
bibi: tzn?
17 wrz 13:59
think: Macierz = Mateczka
17 wrz 14:05
think: ale akurat algebrę też bardzo lubiłam, macierze to był dla mnie raj na ziemi
17 wrz 14:06
bibi: ja ogólnie też, ale już troszki z głowy wyszło tego wszystkiego − bardziej jestem w temacie
szkoły średniej, bo na bieżąco się tym bawię
17 wrz 14:30
think: no jakby nie było, matematyka jest bardziej moim hobby, bo moja praca nie ma z nią za wiele
wspólnego, także materiał ze studiów umyka

A teraz spadam

przyszła większa praca, także w końcu mogę popracować a nie rozrywkować się
tutaj z wami

Miłego dnia
17 wrz 14:36
bibi: moja też nie podstawowa − miłego dnia/weekendu życzę
17 wrz 14:40
AS:
Według moich obliczeń − układ jest nieoznaczony.
Brak rozwiazania.
Wskazówka:
Dodać stronami równanie 3 i 4 , znalezione x wstawić do drugiego równania.
17 wrz 17:42