wyznacz dziedzine funkcji
Patrycja...Pomocy: Niewiem o co chodzi w wyznaczeniu dziedziny funkcji
17 wrz 01:50
m: Istnieje ny takie powiedzenie: jasna cholero nie dziel przez zero!(nie chcę Cię w żadnym
przypadku urazić, jednak cytuję to powiedzenie, aby wyjaśnić sens zadania

). Otóż w tym
przykładzie mamy do czynienia z wymienionym dzieleniem, a z przytoczonego powiedzenia wynika,
że mianownik musi być różny od 0. Zatem przyrównujesz mianownik do 0, a x dla którego wyjdzie
zero odrzucasz z dziedziny.
17 wrz 02:32
filozof: Dziedzina to wszystkie te liczby , ktore są na osi x
17 wrz 08:59
Patrycja...Pomocy: Czyli te wyrazenie mam pomnozyc przez zero ?
18 wrz 16:41
Kejt: nie. wiadomo, że nie można dzielić przez zero, zatem mianownik nie może być równy zero, wiec
trzeba go przyrównać do zera, wyliczyć "x" i wykluczyć z dziedziny tą wartość.
18 wrz 16:44
Patrycja...Pomocy: jak mam wyliczy x?
18 wrz 16:46
Patrycja...Pomocy: moge poprosic o roziazanie tego zadania to pewnie to zrozumiem dzieki
18 wrz 16:47
Kejt: przyjmuję, ze w mianowniku jest: x
2−6x+9
zatem:
x
2−6x+9=0
a=1 b=−6 c=9
Δ=(−6)
2−4*9=36−36=0
wylicz dalej.
18 wrz 16:48
Patrycja...Pomocy: dzieki
18 wrz 16:48
ania: dziedzina to jest miejsce w którym znajduję się x

w mianowniku nie może być zero więc
przyrównujemu mianownik do zera aby wykluczyć liczby które do dziedziny należeć nie będą
18 wrz 16:49
Patrycja...Pomocy: jezeli mam x ktory wynosi 3 co robie dalej?
18 wrz 16:53
Patrycja...Pomocy: czyli na mniejsce x wstawic 3 i obliczyc dzialanie
18 wrz 16:54
Kejt: nie. musisz to wykluczyć z dziedziny. przyjmijmy, że wyszło Ci x=5 to dla tej 5 równanie nie ma
rozwiązania, bo w mianowniku wyjdzie Ci 0.
D=R−{5}
czyli dziedzina należy do zbioru liczb rzeczywistych, ale bez tej 5. Zrób analogicznie swój
przykład..
18 wrz 16:58
Patrycja...Pomocy: D=R/{0}
czy takie jest roziazanie
18 wrz 17:17
Kejt: nie.. dlaczego wpisałaś tam 0? czy to po podstawieniu zera za "x" mianownik będzie równy zero?
18 wrz 17:18
ania: nie nie rozwiązanie wyliczasz z delty . bo masz równanie kwadratowe w mianowniku. wyliczasz z
delty x1 i x2 i to będą twoje rozwiązania czyli D=R/{x1,x2)
18 wrz 17:20
Kejt: Aniu, popatrz kilka postów wyżej, delta wyszła równa 0, a "x" już obliczyła.
18 wrz 17:22
Patrycja...Pomocy: x = 3
| | 3+2 | | 5 | | 5 | |
f(3)= |
| = |
| = |
| |
| | 3*−6*3+9 | | 9−18+9 | | 0 | |
18 wrz 17:24
Kejt: nie masz tego podstawiać.. tylko wykluczyć z dziedziny..
18 wrz 17:26
Patrycja...Pomocy: to jak mam to obliczyc
18 wrz 17:30
Kejt: wiesz co to jest dziedzina funkcji?
18 wrz 17:30
Patrycja...Pomocy: czyli w takim razie rozwiazanie to ; D=R/{3}
18 wrz 17:32
Patrycja...Pomocy: 
SKORO X=3
18 wrz 17:35
Kejt: tak.
18 wrz 17:37
Patrycja...Pomocy: dzieki
18 wrz 17:41
mila: Dziedzina to x , jezeli maszok reslic gziedzine to nusisz powiedziec czy wszystkie liczby
można podsstawić za x
| | 5 | |
np y= |
| x≠0 poniewaz kreska ułamkowa zastepuje znak dzielenia A dzielić przez 0 nie |
| | x | |
wolno czyli D=R/
jezeli w mianowniku jest równanie kwadratowe to musisz policzyć Δ i pierwiastki .Liczby które
sa pierwiastkami nie mogą być w dziedzinie
18 wrz 17:42
zero:
a dlaczego nie wolno dzielić przez zero?
18 wrz 18:36
zero:
mila − dlaczego nie wolno dzielić przez zero? pytam Ciebie, bo napisałaś "dzielić przez 0
nie wolno'', odpowiedz.
18 wrz 18:47
mila: Dzielenie to mnozenie przez odwrotność liczby .A o ile mi wiadomo zero odwrotności nie ma
18 wrz 18:53
zero:
Nie odpowiedzialaś mila na pytanie. Stwierdzenie, że zero nia ma odwrotności jest
równoznaczne ze stwierdzeniem, że nie wolno dzielić przez zero − ale dlaczego tak jest,
bo chyba nie dlatego, że istnieje takie, jak mówi m − powiedzenie: "cholero nie dziel
przez zero". No dlaczego mila nie wolno, wiesz czy nie wiesz?
18 wrz 19:28
18 wrz 19:32