Beata: Na czworokącie wypukłym ABCD, w którym IABI =IBCI, IADI= 2 √3, IDCI= 3- √3 można
opisać okrąg. Wiedząc, że przekątna AC ma długość 3 √2, oblicz pole tego czworokąta.
29 gru 09:55
Eta:
Pole wyszło: 3(1,5 +√3) [ j2]
czy taka masz odp? bo myślę ,że się nie pomyliłam!
dość dużo tych pierwiastków! więc pytam?
Mam nadzieję ,że nie mam pomyłki!
29 gru 16:32
beata: dokładnia tyle, gdybyś jeszcze podała całe rozwiązanie, to byłoby super
2 sty 16:37
Eta:
Kochanie tyle dni upłynęło,że nie wiem gdzie mam te obliczenia!
sporo pisania! może później! bo teraz nie za bardzo mogę

Szkoda że od razu nie pytałas o rozw.
2 sty 16:44
beata: hej,doczekam sie na to rozwiązanie, bo nie mam zbyt dużo czasu,jeśli możesz,to mi je
napisz
2 sty 18:58
daria: Na czworokącie wypukłym ABCD, w którym IABI =IBCI, IADI= 2 √3, IDCI= 3- √3 można
opisać okrąg. Wiedząc, że przekątna AC ma długość 3 √2, oblicz pole tego czworokąta
2 sty 19:50
daria: Na czworokącie wypukłym ABCD, w którym IABI =IBCI, IADI= 2 √3, IDCI= 3- √3 można
opisać okrąg. Wiedząc, że przekątna AC ma długość 3 √2, oblicz pole tego czworokąta.
2 sty 19:53
Max: 1. Podziel czworokąt ABCD na dwa trójkąty: ΔABC i ΔADC
2. Należy wykorzystac tw1.: Czworokąt wypukły można wpisać w okrąg ⇔ sumy miar kątów
przeciwległych są równe i wynoszą 1800. Tzn, że kąt B + kąt D =1800.
3. Miarę kąta D obliczamy z tw. cosinusów
cosD =(b2+c2 -a2)/(2bc) gdzie a =|AC|, b = |AD|, c = |DC|
po podstawieniu i obliczeniu otrzymasz, że cos D = -1/2 , czyli D=1200.
4. Na mocy tw1 kąt B = 600, więc ΔABC jest równoboczny.
5. PABCD =PΔABC+PΔADC
6.PΔABC =√3/4 a2 , stąd PΔABC= 9√3/2
7. PΔADC = 1/2bcsinD, stąd PΔADC =9/2 +3√3/2
8. Ostatecznie
PABCD =3(1,2 +√3)
2 sty 20:58
Eta: Max!
ostatecznie! P
ABCD= 3(1,5 +
√3) przeoczenie!
3 sty 00:48
Max: Tak, przeoczenie przez pośpiech. Dzięki.
Pozdrawiam
3 sty 09:11
tomek123: Rozmiary boków rombu:
e=3cm
f=4cm
Pole narysowanego czworokąta jest równe:
a=12cm2
b=24cm2
c=25cm2
d=48cm2
Proszę rozwiąszcie mi to zadanie bo ja nie umiem. =)
13 sty 17:15