matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stereometria
jasio911:
Stosunek długości trzech krawędzi prostopadłościanu o wspólnym wierzchołku wynosi 2:3:5. Jakie jesy pole powierzchni tego prostopadłoscianu, jeśli jego objętość wynosi 810? pomocy
16 wrz 22:43
Godzio:
2x * 3x * 5x = 810 x = ... P
c
= 2(2x * 3x + 3x * 5x + 2x * 5x) = ?
16 wrz 22:55
Anna:
a : b : c = 2 : 3 : 5, V = 810 P
c
= ? V = abc
a
2
2
=
⇒ a =
b
b
3
3
b
3
5
=
⇒ 3c = 5b ⇒ c =
b
c
5
3
abc = 810
2
5
b * b *
b = 810
3
3
10
9
b
3
= 810 ⇒ b
3
= 810 *
⇒ b
3
= 729 ⇒
b = 9
3
10
2
a
=
* 9 =
6
3
5
c
=
* 9 =
15
3
P
c
= 2ab + 2ac + 2bc Podstaw a, b, c.
16 wrz 22:59
jasio911:
Aha dziękuje bardzo
*
16 wrz 23:05
Anna:
16 wrz 23:27