Pola trapezu
Kamil: Z kawałka materiału w kształcie trapezu prostokątnego o podstawach długości 0,15m i 0,65m i
dłuższym ramieniu 1,3m wycięto chustę w kształcie trójkąta równoramiennego, którego podstawa
jest wysokością trapezu.
a) Wyznacz wymiary tej chusty. Wyniki podaj z dokładnością do 0,01m.
b) Oblicz sumę pól skrawków. Wyraź w procentach, jaką część pola trapezu stanowią skrawki.
16 wrz 22:38
Godzio:

0,65 − 0,15 = 0,5
h
2 + (0,5)
2 = (1,3)
2
h
2 = 1,44
h = 1,2
Z podobieństwa: CBF~EFB mamy:
y = 0,65
0,36 + z
2 = 0,4225
z
2 = 0,0625
z = 0,25
x = 0,65 − z = 0,65 − 0,25 = 0,4
0,36 + 0,16 = a
2
a
2 = 0,52
a ≈ 0,72
| | 0,15 + 0,65 | |
P = |
| * 1,2 = 0,48 |
| | 2 | |
| | | | 0,65 * 0,6 | |
P1 = |
| = |
| = 0,195 |
| | 2 | | 2 | |
0,48 − 0,195 − 0,24 = P
2
P
2 = 0,045
P
1 + P
2 = 0,195 + 0,045 =
0,24
| P1 + P2 | | 0,195 + 0,045 | |
| * 100% = |
| * 100% = 50% |
| P | | 0,48 | |
16 wrz 22:51