Adam: Doprowadż wyrażenia do najprostszej postaci:
(1+x−1)−2 −(1−x−1)−2
nie mam pojęcia jak to ruszyć, a tym bardziej skończyć. Może ktoś mi to wyjaśnić?
Bardzo proszę.
16 wrz 22:27
sushi_ gg6397228:
pozbadz sie najpierw "minusów" w wykladniku aby ładniej to dla oka wygladalo
16 wrz 22:28
16 wrz 22:32
Adam: i co dalej?
16 wrz 22:32
sushi_ gg6397228:
najpierw trzeba dobrze to przeksztalcic, skad masz pierwiastki−−> nigdzie nie ma w potedze 1/2
16 wrz 22:33
Adam: późno już. Nie myślę tak jak trzeba. Już poprawiam...
16 wrz 22:34
sushi_ gg6397228:
potem wspolny mianownik ,
w liczniku stosujesz wzory skroconego mnozenia,
to samo sie tyczy mianownika
16 wrz 22:36
Adam:
tak będzie czy znowu coś przeoczyłem?
16 wrz 22:39
sushi_ gg6397228:
"−2" gdzie stoi w pierwszym wzorze, a gdzie jest teraz u Ciebie
16 wrz 22:39
Adam: nie ma − podniosłem już całość do kwadratu.
16 wrz 22:41
sushi_ gg6397228:
u Ciebie jest x2 a nie calosc
16 wrz 22:43
16 wrz 22:44
Adam: aha, bo tam jest wzór skróconego mnożenia. No tak. Teraz to widzę.
16 wrz 22:44
sushi_ gg6397228:
robimy wspolny mianownik
16 wrz 22:45
Adam: no okej − podniosę to do kwadratu i co dalej?
16 wrz 22:45
Adam: tak...
16 wrz 22:45
Adam: Nie będę tego teraz liczyć (mam całe mnóstwo innych spraw na głowie, rano to wyliczę, ale muszę
wiedzieć co robić po kolei)
16 wrz 22:46
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 1 | |
w liczniku bedzie (1− |
| )2 − (1+ |
| )2 |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
w mianowniku (1− |
| )2* (1+ |
| )2 = [(1− |
| ) * (1+ |
| )]2 |
| | x | | x | | x | | x | |
16 wrz 22:47
Adam: zgadza się
16 wrz 22:48
sushi_ gg6397228:
wzory a2−b2= (a−b)(a+b) w liczniku
mianownik nawias KWADRATOWY: (a−b)(a+b)=a2−b2 i potem do kwadratu
16 wrz 22:49
Adam: i To mi się poupraszcza, tak?
16 wrz 22:57
sushi_ gg6397228: troche tak
16 wrz 23:01
Adam: no. Nie dokonca− rzecz jasna, inaczej zadanie nie mialo by wiekszego sensu

Dzięki za pomoc. Teraz rozwiążę to, a później biorę się za bardziej skomplikowane odmiany tego
zadania

to tak na wstęp było dobre − z tego co widzę.
Pozdrawiam .
16 wrz 23:07
Bogdan:
| | 1 | | 1 | | x + 1 | | x − 1 | |
(1 + |
| )−2 − (1 − |
| )−2 = ( |
| )−2 − ( |
| )−2 = |
| | x | | x | | x | | x | |
| | x | | x | |
= ( |
| )2 − ( |
| )2 = stosujemy wzór a2 − b2 = (a − b)(a + b) |
| | x + 1 | | x − 1 | |
| | x | | x | | x | | x | |
= ( |
| − |
| ) ( |
| + |
| ) = |
| | x + 1 | | x − 1 | | x + 1 | | x − 1 | |
| | x2 − x − x2 − x | | x2 − x + x2 + x | |
= |
| * |
| = ... |
| | x2 − 1 | | x2 − 1 | |
16 wrz 23:19