podzielność
Ola: Wykaż, że liczba
a) 236 − 156 jest podzielna przez 19
b) 1018 − 998 jest podzielna przez 400
c) 2911 − 311 jest podzielna przez 13
16 wrz 22:00
sushi_ gg6397228:
stosujemy wzory skroconego mnozenie na roznice kwadratow lub /i szescianow
236= (233)2
a8= (a4)2
16 wrz 22:03
Ola: dzięki. mam już a i b, ale c nadal nie ogarniam
16 wrz 22:08
sushi_ gg6397228: zapisz dobrze jak ma wygladac c) w potedze uzyj [ ] nawiasow klamerkowych
16 wrz 22:09
Ola: dobra, ogarnęłam. dzięki bardzo
16 wrz 22:09
AS:
W c) wykorzystaj zależność
an − bn dzieli się przez a − b przy każdym n
Stąd mamy
2911 − 311 = (29 − 3)*(...) dalej już sprawa jasna
17 wrz 13:11
Bogdan:
Chodzi tu o wzór skróconego mnożenia:
an − bn =
= (a − b)(an−1+an−2b+an−3b2 +...+an−kbk−1+...+a2bn−3+abn−2+ bn−1)
np. 194 − 74 = (19 − 7)(193 + 192*7 + 19*72 + 73)
17 wrz 15:07