Eta:
Odcinek ten to jednocześnie wysokość trapezu
czyli jego długość = h trapezu
Rozwiąż układ równań
x+y= 4 gdzie x, y --- to dług. odcinków odcietych
przez wysokość trapezu na dolnej podstawie
czyli ich suma ma długość (10 -6)=4
drugie równanie otrzymasz z funkcji tryg. w obu trójkątach
prostokątnych : 1) -- x, h -- przyprostokatne i kąt α
2) --- y, h -- przyprostokatne i kąt β
h h
tgα= ----- tgβ= -----
x y
czyli h= x*tgα i h= y* tgβ ponieważ α+β= 90
o
to α= 90
o - β
więc tgα= tg(90
o -β)= ctgβ = 1/tgβ
porównując h otrzymasz
x*tgα= y*tgβ po przekształceniu otrzymasz
x tgβ
---- = ----- → x= y*tg
2β
y tgα
teraz rozwiazać układ równań
x + y =4 4 4tg
2β
x = y*tg
2β czyli y= ---------- x= ------------
tg
2β + 1 tg
2β +1
zatem h= y*tgβ
4 tgβ
czyli h = --------
tg
2β +1
Dla sprawdzenia podstawiajac do h= x*tgα
otrzymamy tę samą wartość h
4tg
2β 4tg
2β 1 4tgβ
h= ------------ * tgα= ------------- * ---- = ----------
tg
2β +1 tg
2β +1 tgβ tg
2β + 1
czyli ta sama wartość h
Nie wiem ? może ktoś zna prostszy sposób! ja widzę to tak!
Ciekawe czy coś z tego zrozumiesz? bo o to tu chodzi!