WYZNACZ WZÓR FUNKCJI KWADRATOWEJ W POSTACI KANONICZNEJ
kArOliNa: 1.wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej wiedząc że wierzchołkiem tej paraboli
jest punkt W(−1,3) i do wykresu tej funkcji należy również punkt A(−6,13)
2.wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej jeśli największa wartością tej funkcji
jest liczba zero osią symetrii jej wykresu jest prosta o równaniu x=5 i parabola tej funkcji
przecina oś oy w punkcie A(0,−100)
POMOŻE MI KTOŚ? BO NIE MAM POJĘCIA JAK DO TYCH ZADAŃ PODEJŚĆ. .
16 wrz 21:56
sushi_ gg6397228:
W jest wierzcholkiem wiec punkt A jest o 5 jednostek w lewo wiec tez punkt np B musi byc 5
jednostek w prawo i miec taka sama wspolrzedna "y"
czyli mamy trzy punkty
(−1,3)
(−6,13)
(4, 13)
robimy uklad rownan 3x3
y=ax2+bx+c podstawiamy pod "x" i "y" kolejne punkty
16 wrz 22:08
mila: y=ax2+bx+c to jest postac ogólna
y=a(x−p)2+q to jest postac kanoniczna
wiesz co to jest i jak sie liczy p i q
16 wrz 22:09
kArOliNa: szczerze? nadal tego nie czaję bo mnie wtedy na lekcji nie było
16 wrz 22:11
sushi_ gg6397228: to moze na przykladzie
y=x2
(0.0) jest wierzcholkiem
A=(2,4) to mamy punkt o 2 jednostki od wierzcholka w prawo , wiec
dla punktu o 2 jednostki w lewo (tj x= −2 ) y tez musi dac 4
16 wrz 22:15
sushi_ gg6397228:
to moze tak zrob uklad wspolrzednych
zaznacz W oraz A dokladnie
przez W poprowadz prosta prostopadla do osi OX, znajdz punkt symetryczny ( rownoodlegly od
prostej) wzgledem punku A
16 wrz 22:17
kArOliNa: czyli że jak ? sory ale ciemna jestem z matmy .
16 wrz 22:17
kArOliNa: no i potem jak to narysuję to co ?
16 wrz 22:18
mila: Wierz jak wyglada parabola ?
16 wrz 22:20
kArOliNa: wiem
16 wrz 22:21
mila: a wiesz jaki ma wzor jezeli jej wierzchołek jest w srodku układu współrzednych ?
16 wrz 22:22
kArOliNa: nom
16 wrz 22:23
sushi_ gg6397228:
16 wrz 22:24
sushi_ gg6397228: masz 3 punkty to uklad rozwiazujemy
y=ax2+bx+c
13=a(−6)2+b(−6)+c
13=a(4)2+b(4)+c
3=a(−)2+b(−)+c
16 wrz 22:26
mila: y=x2 jezeli jej ramiona są skierowane w górę albo y=−x2 jeżeli ramiona sa w dół
rysowałaś kiedys parabolę ?
16 wrz 22:26
sushi_ gg6397228: 3=a(−1)2 +b(−1) +c tak powinno byc w 3−cim rownaniu
16 wrz 22:27
kArOliNa: no rysowałam xd no mila to to wiem

a po tym rozwiązaniu co mi to daje jak mam wyliczyć to
a?
16 wrz 22:30
sushi_ gg6397228:
masz trzy zmienne a,b,c jak to obliczysz to sobie wyznaczysz postac kanoniczna
16 wrz 22:31
mila: chcesz zrozumiec to po kolei bo nie wiem gdzie nie rozumiesz parabola moze być przesunieta w
góre lub w dół w lewo lub prawo .I wtedy nie ma już wzoru y=x
2 ( tu a=1 )
a np y=2x
2+5x−5 z tej postaci nie możesz powiedziec gdzie ma wierzchołek
| | 1 | |
ale jezeli zapiszesz w postaci kanonicznej to tak y=2(x+114]2−8 |
| |
| | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
współrzedne wierzchołka to p iq p=−1 |
| q=−8 |
| |
| | 4 | | 8 | |
jeżeli masz dany wierzchołek to mozesz znależć postac kanoniczna rozumiesz?
16 wrz 22:38
kArOliNa: a czaję i co dalej ?
16 wrz 22:39
kArOliNa: czyli że te współrzędne wierzchołka p=−1 i q=3
16 wrz 22:40
mila: p to współrzedna wierzchołka x natomiast q to wspłrzedna wierzchołka y
czyli twój wierzchołek w(−1,3) ma p=−1 i q=3 znasz wzory na p i q ?
16 wrz 22:42
kArOliNa: p= −b/2a q=minus delta/4a
16 wrz 22:44
mila: z postaci ogólnej y=ax
2+bx +c
Δ umiesz liczyć ?
16 wrz 22:46
mila: ok czyli podstaw za p −1 i wyznacz b
16 wrz 22:46
kArOliNa: delta = b2 −4ac
16 wrz 22:47
kArOliNa: czyli b =2a* (−1)
16 wrz 22:48
mila: podstaw tez 3 za q i wyznacz Δ
16 wrz 22:48
mila: −b=−2a czyli b=2a
16 wrz 22:49
kArOliNa: czyli −Δ= 4a*3
16 wrz 22:49
mila: Δ=12a
16 wrz 22:51
kArOliNa: i co dalej ?
16 wrz 22:51
mila: a teraz napisz wzór na obliczanie Δ i będziesz podstawiała co sie da czyli b=2a i Δ=12a
16 wrz 22:52
kArOliNa: czyli 12a=4a2−4ac
16 wrz 22:54
sushi_ gg6397228:
a nie lepiej podstawic do
y=a(x−p)2+q
wartosci "p","q" i x=−6, y=13 aby wyliczyc "a"
16 wrz 22:55
Bogdan:
Proponuję następujące rozwiązanie.
W każdym z podanych zadań podany mamy wierzchołek paraboli W = (x
w, y
w) oraz punkt
A do niej należący. Zastosujemy mając te dane postać kanoniczną: y = a(x − x
w)
2 + y
w.
1. W = (−1, 3), A = (−6, 13)
| | 2 | |
13 = a(−6 + 1)2 + 3 ⇔ 13 = 25a + 3 ⇒ 25a = 10 ⇒ a = |
| |
| | 5 | |
2. W = (5, 0), A = (0, −100)
dalej analogicznie do 1.
16 wrz 22:55
sushi_ gg6397228:
bedzie "a" wyliczone i po zadaniu
16 wrz 22:56
kArOliNa: no ale wtedy wyjdzie 13/50 no nie?
16 wrz 22:56
kArOliNa: Bogdan a skąd wziąłeś to 25a ? mi ciągle wychodziło 47
16 wrz 23:00
sushi_ gg6397228: niee
16 wrz 23:03
Bogdan:
obliczyłem: (−6 + 1)2 = (−5)2 = 25
16 wrz 23:03
sushi_ gg6397228: (−5)*(−5)=25
16 wrz 23:04
mila: Δ=b2−4ac
12a=4a2−4ac
12a=4a(a−c)/:4a
3=a−c c=a−3
teraz podstaw do punktu przez który przechodzi parabola czyli y=13 x=−6
y=ax2+bx+c b=2a
13=a*36−12a +a−3 teraz wyznacz z tego a
podstaw je póżniej do wzoru który podałam ugóry na postać kanoniczna podstaw p iq i będzie
gotowe przepraszam ale musze kończyć
16 wrz 23:04
Bogdan:
mila po co wyznaczasz Δ?, nie utrudniaj łatwego rozwiązania.
16 wrz 23:05
kArOliNa: bogdan a to czasem nie wzór skróconego mnożenia ma być?
16 wrz 23:06
kArOliNa: to raczej ma być wzór skróconego mnożenia chyba
16 wrz 23:07
Bogdan:
Zadanie 1 rozwiązałem. Nic więcej nie ma w tym rozwiązaniu do dodania.
W podobny sposób trzeba rozwiązać zadanie 2.
16 wrz 23:07
kArOliNa: a no dobra dzięki
16 wrz 23:08
kArOliNa: nie czepiam się
16 wrz 23:08
sushi_ gg6397228:
(−6+1)2= 36−12+1=25 −−> jak sie juz upierasz na wzorze skroconego mnozenia
16 wrz 23:08
kArOliNa: dobra dzięki wielkie
16 wrz 23:12
Gustlik: WYZNACZ WZÓR FUNKCJI KWADRATOWEJ W POSTACI KANONICZNEJ
kArOliNa: 1.wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej wiedząc że wierzchołkiem
tej paraboli
jest punkt W(−1,3) i do wykresu tej funkcji należy również punkt A(−6,13)
Ad 1)
W(−1,3) → p=−1, q=3
Postać kanoniczna wyglada tak:
y=a(x+1)
2+3
Podstawiasz teraz współrzędne A(−6,13)
13=a(−6+1)
2+3
13=a*(−5)
2+3
13=25a+3
13−3=25a
10=25a /:25
ad. 2.wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci kanonicznej jeśli największa wartością tej
funkcji
jest liczba zero osią symetrii jej wykresu jest prosta o równaniu x=5 i parabola tej funkcji
przecina oś oy w punkcie A(0,−100)
Największa wartość to q → q=0
Oś symetrii paraboli to prosta x=p → p=5
Zatem postać kanoniczna wyglada tak:
y=a(x−5)
2+0=a(x−5)
2
−100=a*(0−5)
2
−100=25a /:25
a=−4
Odp: y=−4(x−5)
2
17 wrz 01:04